Іран попросив російські С-400, але Путін відмовив / vpk-news.ru

Росія відмовила Ірану, який попросив продати йому російських систем ППО С-400. У Москві послалися на те, що поява у іранської армії таких ракет може посилити напругу на Близькому Сході.

Про це пише Bloomberg з посиланням на двох неназваних людей, поінформованих про деталі переговорів між Москвою і Тегераном. Серед співрозмовників видання - один високопоставлений російський чиновник.

Читайте такожNational Interest: Росія сама не вірить у силу своїх С-400

Відео дня

Міністр закордонних справ Ірану побував з візитом у Москві 7 травня. Але іранський запит відхилив Володимир Путін особисто. В МЗС Росії не відповіли на прохання журналістів прокоментувати інформацію. А зв'язатися з іранською стороною не вдалося. Продаж ракетних систем - це болюча тема для Близького Сходу. Приміром, Туреччина, яка вирішила купити російські С-400, постала перед загрозою запровадження санкцій проти неї з боку США. Хоча обидві країни союзники в рамках НАТО.

Російська реакція на запит Ірану про продаж ракет С-400 відображає делікатний баланс сил в Перській затоці, де триває протистояння між Тегераном з одного боку і арабськими союзниками США з іншого. Президент Дональд Трамп цього місяця затвердив відправку військ США в регіон після того, як його адміністрація звинуватила Іран у нападі на нафтові вишки Саудівської Аравії, а також на чотири кораблі. Офіційно іранська сторона заперечує свою причетність.

Читайте такожУ Пентагоні заявили, що Росія може збирати розвіддані про F-35 через С-400

Росія й Іран впродовж останніх років підтримували тісний політичний і військовий зв'язок. Попри це, були також ознаки того, що Москва прагне поступово скоротити іранський вплив на Близькому Сході. Також вона хоче зберегти хороші відносини з іншими гравцями, зокрема з Ізраїлем і Саудівською Аравією.

"Будь-яке реальне чи уявне зміцнення Ірану може призвести до ескалації. Якщо Росія дійсно відмовила Тегерану, це може означати, що вона хоче зберегти робочі відносини з Саудівською Аравією, Ізраїлем, а також тримати двері відкритими для переговорів з Трампом", - сказав виданню голова Центру аналізу стратегій і техонологій у Москві Руслан Пушков.

"Якби Росія наважилася дати Ірану С-400, це був би прямий виклик Саудівській Аравії й Ізраїлю. А отже це суперечило б російським інтересам", - вважає він.