Реджеп Таїп Ердога та Дональд Трамп на зустрічі в Осаці / REUTERS

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив переконання, що Сполучені Штати не запроваджуватимуть санкції проти Туреччини. Йдеться про висловленні раніше американцями застереження щодо можливої відповіді Вашингтона на придбання Анкарою російських зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-400 "Тріумф".

Про це Ердоган заявив у суботу, 29 червня, після зустрічі з президентом США Дональдом Трампом, що відбулася на полях саміту Великої двадцятки (G20) в японському місті Осака, пише DW.

Читайте такожРосія планує поставити Туреччині комплекси С-400 вже в липні

Відео дня

"Він (Дональд Трамп. - Ред.) особисто пообіцяв мені, що цього (запровадження Сполученими Штатами санкцій проти Туреччини. - Ред.) не станеться", - розповів Ердоган.

Раніше американський президент запевнив, що Вашингтон та Анкара ведуть переговори щодо турецького-російського контракту, шукаючи "різноманітні рішення" цієї проблеми. Утім, американський президент однозначно не виключав застосування санкцій проти Туреччини в разі придбання турками російських ЗРК.

Водночас Трамп згадав і те, що його попередник Барак Обама "дуже несправедливо" поводився з Туреччиною, відмовившись продати турецькій стороні американські комплекси протиповітряної оборони Patriot.

Нещодавно Вашингтон таки запропонував Анкарі свої ЗРК Patriot. Однак цю пропозицію відхилив Ердоган, вказавши, що її умови не такі добрі, як умови російської сторони. Перші російські батареї ЗРК С-400 мають прибути до Туреччини вже невдовзі.