Ілюстрація REUTERS

Експорт українського озброєння і послуг державного концерну «Укроборонпром» в 2019 році виріс на 19% - до 908 млн доларів.

Читайте такожМіноборони планує закупити близько 3 тисяч ракетних комплексів

Як повідомляє прес-служба «Укроборонпрому», про це заявив генеральний директор державного концерну Айварас Абромавічус.

Відео дня

«Після декількох років падіння в 2019 році експорт озброєння та послуг концерну зріс на 19%, до 908 мільйонів доларів, у порівнянні з 766 мільйонами в 2018-му. Топ країни-імпортери нашої продукції - це Індія, Саудівська Аравія, Туреччина, інші країни Азії та Близького Сходу», - цитує Абромавічуса прес-служба концерну.

За його словами, продуктами української «оборонки», що мають найбільший попит на зовнішніх ринках, залишаються протитанкові ракетні комплекси, корабельні газотурбінні двигуни й агрегати, послуги - ремонти радянської техніки і модернізація літаків.

Що стосується майбутнього, то за динамікою переговорів на ключових ринках можна прогнозувати зростання експорту на 30% в 2020 році.

«Серйозному ривку на експортних ринках заважає скромний перелік сучасної продукції, відсутність фінансових інструментів, що стимулюють експорт (багато країн кредитують покупців), а також нездорова конкуренція наших же експортерів», - цитує главу концерну його прес-служба.

Також він додав, що для врегулювання проблеми з конкуренцією в концерні ініціювали зміни в роботі експортерів, метою яких є поліпшення координації та кооперації, а також чіткий розподіл зон відповідальності.

«У «перехідний період» - поки в концерні тривають зміни - на зовнішніх ринках працюватимуть чотири експортери замість шести, і не більше двох на одному ринку. В результаті реформи в довгостроковій перспективі залишиться лише два спецекспортери з правилом: одна країна, один експортер», - цитує Абромавічуса його прес-служба.