Окупанти з вересня припинили масове використання "калібрів" / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Російські війська з 25 вересня припинили масове застосування ракет "Калібр". Водночас, як зазначає військовий експерт Олександр Коваленко, це не привід розслаблятися, оскільки ця пауза аж ніяк не говорить про те, що такі ракети у росіян закінчилися або відсутнє виробництво.

"З 25 вересня 2023 по 25 січня 2024 у росіян накопичення КРМБ "Калібр", тільки за рахунок виробничих потужностей, може становити більше 240 одиниць. Ті є, з урахуванням застосування Х-101/555, морських КРМБ "калібр" в резерві більше, ніж крилатих авіаційних".

Водночас Коваленко вказав на можливі причини такої тривалої паузи.

Відео дня

По-перше, зазначив він, після втечі ЧФ РФ в Новоросійськ з Севастополя, на новому місці базування досі не облаштована інфраструктура для обслуговування і зберігання КРМБ "Калібр".

"В даний час триває активне вивезення КРМБ "Калібр" з 3413 ракетно-технічної бази, в Сухарній Балці, на материк, в 1061-й арсенал комплексного зберігання ракет, боєприпасів і вибухових речовин в Натухаєвську, Краснодарського краю. Причому командування РОВ всіляко форсує процес облаштування всієї необхідної інфраструктури та логістики", - розповів експерт.

По-друге, за його словами, справа може бути в зносі пускових на носіях  "Калібрів", оскільки часте застосування цих ракет показало, що якість пускових не забезпечує надійність при настільки інтенсивному застосуванні ракет. З цим пов'язані і неодноразові непарні пуски "Калібрів", коли одна з секцій не заряджалася через знос і ризик НП.

Так само, самі кораблі від частих стартових імпульсів отримали ряд внутрішніх пошкоджень корпусів, які теж впливають на остійність, зазначає експерт.

"А тому не здивуюся, якщо побачу, як РОВ внутрішніми водами Росії намагається переправити в Чорне море носії КРМБ "Калібр" з інших флотів, а ці відправити на ремонт", - пише він.

Третьою причиною, за словами Коваленка, є погана погода, хоча це ситуативний фактор.

"А тому, до практики ударів "Калібрами" вони через якийсь час все ж повернуться, особливо з врахуванням зменшення накопиченого запасу Х-101/555 і прискореного облаштування інфраструктури в районі Новоросійська", - підсумовує експерт.

Ситуація з "Калібрами" в Чорному морі

ВСУ попереджають населення про надзвичайно високому рівні ракетної загрози - у Чорному морі знаходяться вже чотири ракетоносії. 

Зараз на бойовому чергуванні знаходиться два надводних і два підводних ракетоносія. До малого ракетного катера додався фрегат. Сумарний залп "Калібрів" при цьому може досягати 22 одиниць. 

Вас також можуть зацікавити новини: