США передали Україні дрони-камікадзе Switchblade / фото AeroVironment

Протягом останніх декількох тижнів у росіян знатно "підгорає" - українські захисники вміло знищують їхні склади з боєкомплектами. Вже ліквідовано більше трьох десятків, і це значно ускладнює становище Кремля на полі бою. Все це стало можливим завдяки американським системам HIMARS, які стали на озброєнні української армії, й тому окупанти вирішили організувати на них справжнє "полювання".

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, знищити установку проблематично, вона швидка й мобільна. Єдине, що росіяни могли б використовувати проти неї, це ударні безпілотники.

В умовах постійних санкцій виробляти нові дрони РФ дедалі важче. А тому окупанти шукають можливості поповнити свій арсенал дронів за рахунок іноземних домовленостей. Схоже, Москва хоче роздобути сучасні дрони в Ірані. Очевидно, йдеться про ударний розвідувальний безпілотник "Шахед", які вже воювали в Сирії та Іраку.

За інформацією американців, Росія може домовлятися про покупку в Ірану декількох сотень різних безпілотників. У США вже пригрозили санкціями, але на Іран, який і без того 40 років живе під ними, це може не подіяти. І, судячи із заяв командування сухопутних військ країни, над питанням про постачання дронів до Росії вже всерйоз задумалися.

Росія може отримати безпілотники "Шахед-129". Одна з двох моделей, які американці помітили на аеродромі Кашан. Дрон вважається однією з найнебезпечніших розробок, він може використовуватися як для збирання розвідданих, так і для завдання ударів. Швидкість "Шахеда" досягає 150 кілометрів за годину, він оснащений супутниковою системою наведення і може нести 4 розумних бомби дальністю дії 6 кілометрів. Поліпшені характеристики у його старшої моделі "Шахед-191" - він спритніший і на собі може нести вже протитанкові ракети.

Якщо РФ отримає іранські дрони, перелому в ході війни не відбудеться.  Адже і ЗСУ вже мають досвід боротьби проти безпілотників, поширену систему радіоелектронної боротьби і на додаток цілу армію дронів. Чого тільки турецький "Байрактар" вартий. Крім цього, США передали Україні дрони-камікадзе Switchblade.  Незважаючи на невеликі розміри, вони несуть на собі боєголовки, здатні знищувати бронетехніку і живу силу противника. І вони за характеристиками теж перевершують деякі іранські дрони.

У рамках нового пакету військової допомоги США нададуть Україні дрони Phoenix Ghost. Вони спрямовані на протиповітряну оборону противника.

"Ця війна називається війною дронів і гаубиць. У кого дрони і гаубиці будуть краще працювати, той цю війну й виграє. Навіть найменший дитячий дрон можна використовувати для підтримки нашої армії, нашої арти", - заявив інструктор школи Dronarium з позивним "Донс".

"Армія дронів вже якісно змінює ситуацію на фронті, тому що безпілотники - це не тільки очі бійців, а іноді і додаткові руки", - підсумували журналісти.

Раніше повідомлялося, що США оголосили про нову військову допомогу для України. ВСУ отримають далекобійні ракетні системи HIMARS.

Вас також можуть зацікавити новини: