Дмитро Пєсков / Ілюстрація REUTERS

Питання про податкові справи дружини прес-секретаря Кремля Тетяни Навки в США виникли після того, як записи виявили, що вона не повідомила американським регуляторам правду про свої доходи і про рахунки в іноземних банках.

Колишня олімпійська чемпіонка з Росії, як виявилося, також неправомірно претендує на пільговий податковий статус в Америці, про що свідчить розслідування The Guardian. Судові папери свідчать про те, що вона не сплатила десятки тисяч доларів податку на нерухомість через будинок, який, як вона заявила владі США, нібито продала. Дружина прес-секретаря Володимира Путіна жила і тренувалася в США впродовж більш ніж десяти років.

В 2015 році вона повернулася в Росію, де і вийшла заміж за Дмитра Пєскова. Минулого тижня The Guardian повідомив, що Навка накупила нерухомості на 10 мільйонів доларів у Росії. І це були престижні особняки у ексклюзивних житлових комплексах.

Відео дня

На питання британського видання про несплачені податки в США Навка відмовилася відповідати.

Читайте такожЛорак "засвітилася" на шоу дружини "правої руки" Путіна

«У вашій попередній статті ви не використали мої відповіді і коментарі, які я надіслала. Вочевидь, газета не прагне об’єктивності. А тому я не бачу причини далі відповідати на ваші питання», - відписала вона The Guardian.

«Ваші твердження містять низку неправдивих і неточних деталей. Більше того, у публікаціях є багато особистої інформації, оприлюднення якої переслідується, згідно із російським, американським і британським законом», - додала вона.

Тетяна Навка переїхала в США у 1990-х роках з тогочасним чоловіком і тренером Олександром Жуліним. Пара жила у Нью-Джерсі, де придбала нерухомість. Крім того, російське подружжя володіло нерухомістю у сусідньому Нью-Йорку. В 2004 році вони купили квартиру в комплексі Trump Parc неподалік Центрального парку на Мангеттані. Через рік вони купили апартаменти з двома спальнями в шикарному кварталі на Другій авеню під назвою The Milan. 43-річна Навка була громадянкою США щонайменше з 2006 до 2015 року, коли вона повідомила Міністерству внутрішніх справ США, що переїжджає в Москву. Впродовж цих років вона була зобов’язана сплачувати податки в США, а також декларувати свої глобальні доходи включно з тими, які вона отримала в Росії.

Записи свідчать, що з 2006 до 2013 року Навка і Жулін заплатили лише 1156 доларів федеральних податків від спільних доходів, які включали зарплати, доходи від бізнес-активності, здачі нерухомості в оренду, а також продаж власності. Загальна сума доходів російської пари складала таким чином 3,4 мільйона доларів. В липні 2009 року Навка і Жулін оголосили про своє розлучення. В 2010-му Жулін підтвердив це. Відповідне рішення виніс Хамовничеський суд Москви. Однак, записи вказують на те, що вони продовжували заповнювати податкові декларації в США як подружжя впродовж ще кількох років. Пари у шлюбі можуть користуватися певними відстрочками і об’єднувати оподаткування, що дає їм певні переваги над самотніми людьми.

Читайте такожAmerican Interest: Політика в Кремлі перетворилася на чорну комедію

Тож Навка і її колишній чоловік продовжували дурити американські податкові установи щонайменше до 2013 року, користуючись податковими пільгами на дітей і безоплатними пільгами на оренду житла, які в США доступні для одружених пар. За словами радника в інвестиційних питаннях зі штату Орегон Білла Періша, який також працював податковим консультантом урядових слідчих США, пояснив, що в країні насправді дуже по-різному ставляться до одружених і самотніх людей.

«Є ціла купа законів щодо цього. Мільйони простих платників податків, які розлучилися, повинні пройти через бюрократичний більш розділення їхніх фінансів і відновлення декларування доходів в якості самотніх людей», - пояснив він.

У 2009 році Навка і Жулін також повідомили Службі внутрішніх доходів США, що вони продали будинок у Нью-Джерсі за 1,2 мільйони доларів. Заявлена ціна була нижчою, ніж 1,35 мільйона, які вони заплатили за цю нерухомість за три роки до цього. Це дозволило парі заявити про збитки. Але записи місцевої влади свідчать про те, що пара насправді нічого не продала. Росіяни володіли будинком аж до 4 грудня цього року, коли банк конфіскував його. Судові документи про процес конфіскації свідчать, що Навка і Жулін заборгували 128 тисяч доларів податку на нерухомість. Ця сума накопичилася за 10 років володіння будинком. І це на додачу до 1,3 мільйонів доларів несплаченої іпотеки і 120 тисяч за комунальні послуги, страхування й інші стягнення.

Навку, схоже, теж тривожила її податкова ситуація в США. В лютому 2016 року вона найняла російськомовного бухгалтера з Нью-Йорка Іллю Бикова, щоб він переглянув її податковий статус і продав квартиру на Мангеттані. Бухгалтер теж був не простим. Серед його клієнтів російський олігарх Арас Агаларов, який приймав у себе Дональда Трампа під час його поїздки в Москву на конкурс «Міс Всесвіту». Павка і Пєсков найняли американського архітектора Боба Замполіна, щоб він спроектував для них будинок на березі річки в Росії. Землею, на якій стоїть цей будинок, володіє Агаларов.

Читайте також«Режим Путіна обікрав Росію»: завербований ЦРУ росіянин пояснив свою зраду

Згідно з документами, які є в розпорядженні The Guardain, Биков і його фірма Protax Services погодилися допомогти Навці продати її нью-йоркську квартиру. За його оцінкою, нерухомість коштувала 2,3 мільйони доларів. Але в червні 2016 року Навка відмовилася від послуг Бикова. Вона була невдоволена тим, що він опустив ціну до 2 мільйонів. Тому вона відмовилася від угод про продаж з двома клієнтами, яких підшукав бухгалтер. Биков радив їй швидко погодитися на пропозицію і попередив, що влада може «відібрати нерухомість» в якості відшкодування за несплачені податки. Він також вказав на те, що вона не задекларувала в США іноземні рахунки. І це теж може бути «серйозним порушенням».

Вірогідно, він мав на увазі рахунки в швейцарському банку, які Навка відкрила в лютому 2014 року. Ці рахунки були відкриті у рублях, доларах і євро у швейцарському відділені Banque Internationale a Luxembourg у Цюріху.  Минулого тижня Навка заявила російському телеканалу «Дождь»: «У мене немає ніяких активних рахунків за кордоном».

Також у лютому 2014 року вона відкрила офшорну компанію на Британських Віргінських островах. Ця компанія має назву Carina Global Assets. Дані про неї були у скандальних «Панамських паперах». Навка стверджує, що нічого про це не знає і хотіла б сама «з’ясувати, що відбувається». В 2015 році Департамент юстиції США оштрафував люксембурзький банк дружини прес-секретаря Кремля за те, що він не повідомив відомство про «рахунки деяких клієнтів зі США». Не відомо, чи Навка була однією з цих клієнтів.