Денис Сергєєв в 1999 році, кадр з документального фільму / фото theins.ru

Третій учасник отруєння в Солсбері, ГРУшник Денис Сергєєв, який переховувався під іменем "Сергій Федотов", до 2015 року брав участь в отруєння нервово-паралітичною речовиною болгарського підприємця Омеляна Гебрева.

Видання The Insider з'ясувало деякі деталі біографії Сергєєва, які вказують на його контакти з іншими ГРУшниками, пов'язаними з бойовиками ПВК "Вагнера" та учасниками перевороту в Чорногорії, а також дають підстави вважати, що його цікавило питання постачання зброї в Сирію.

"Як і Чепіга з Мишкіним, Сергєєв - хлопець із села. Він виріс у казахстанському Ушарале, який зараз вже отримав статус міста, а тоді був селом, оточеним військовими частинами. І знову ж, як і у випадку з Чепігою та Мишкіним, військове училище для Сергєєва стало кар'єрною драбиною. У 1990-му році він закінчив Єкатеринбурзьке суворовське військове училище (тоді воно називалося Свердловським), після продовжив військову кар'єру в ВДВ. Він служив у 108-му гвардійському парашутно-десантному полку, що базується в Новоросійську, і брав участь у спецопераціях в Дагестані, а потім у другій чеченській кампанії", - пише The Insider.

Відео дня

13 серпня 1999 року він був поранений в бою за висоту Осляче Вухо, після чого був представлений до державної нагороди. Тоді він ще був капітаном і командиром роти.

Незабаром, на початку 2000-х років, він переїхав до Москви, де вступив до Військової академії (на сленгу - "консерваторію"), яка готує співробітників ГРУ.

The Insider вже розповідав про участь Сергєєва в отруєнні Скрипалів і болгарського підприємця Омеляна Гебрева. Але це, схоже, були далеко не єдині його операції.

"Так, наприклад, цікаво, що Федотов був у Каталонії безпосередньо перед референдумом про відокремлення і в Британії перед референдумом про Brexit. Поки що підтвердити його зв'язок з цими подіями не вдалося. Зате деякі інші зв'язки простежуються досить чітко", - зазначає The Insider.

Читайте такожУ Боширова, Петрова та інших працівників ГРУ майже збігаються номери закордонних паспортів - The Insider

Видання зазначає, що поїздки Сергєєва вказують на те, що він під реальним ім'ям їздив до Петербурга з людиною, чия машина також зареєстрована за адресою штаб-квартири ГРУ, Хорошевському шосе 76. Причому правами на керування цього автомобіля мав інший ГРУшник, Володимир Моісеєв (Попов), один із організаторів перевороту в Чорногорії. Ще один попутник Сергєєва мінімум 4 рази літав на літаку разом із Едуардом Шишмаковим (Широковим) - другим основним учасником перевороту в Чорногорії.

Цей другий попутник цікавий не тільки своїм знайомством з Шишмаковим, але і тим, що регулярно літав у Краснодар одними рейсами з найманцями з групи Вагнера. Нагадаємо, база ПВК "Вагнер" знаходиться саме в Краснодарі, найманцям цієї групи видавали закордонні паспорти тієї ж серії, що і співробітникам ГРУ.

Деякі з поїздок Сергєєва поки ще важко пояснити, у тому числі в Таджикистан у 2013 році, Чехію в 2014 році та Туреччину в 2015 році. Однак експерт, з яким поспілкувалися Bellingcat і The Insider, припустив, що вони можуть бути пов'язані з операціями з продажу зброї до Сирії, переговори по яких проходили в цей час в цих країнах і які могли викликати сильне роздратування Росії.

Ідентифікація "Федотова" зайняла більше часу, оскільки, на відміну від випадку з Петровим і Бошировим, британська влада не публікувала його фотографію, сам факт його існування став відомий завдяки публікації "Фонтанки", яка звернула увагу, що дехто "Сергій Федотов" із закордонним паспортом з ГРУшної серії в січні-лютому 2014 року здійснив подорож в Чехію одночасно з Олександром Петровим (Мишкіним) і прилетів до Великої Британії 2 березня 2018 року, у той же день, що Петров і Боширов. Відсутність фотографії було не єдиною проблемою. Як виявили Bellingcat і The Insider, російська влада почала знищувати сліди існування Федотова, і ті дані про нього, які вдалося отримати ще в жовтні, через пару місяців вже зникли з російських баз даних, у тому числі з паспортної бази, бази ГІБДД, бази перетину кордону та інших.

The Insider і Bellingcat, однак, вдалося отримати списки пасажирів рейсів, що вилітали в Лондон 2 березня 2018 року, і підтвердити, що "Федотов" прилетів у столицю Британії за кілька годин до Петрова і Боширова, а ось на зворотний рейс він не сів. З того ж списку пасажирів вдалося отримати й дату народження, але вона, як і ім'я, могла бути вигаданою. "Пам'ятаючи про те, що ГРУшники при отриманні своєї нової агентурної особи зберігають багато даних про себе, The Insider і Bellingcat спробували знайти людину з подібними даними і зареєстрованої за однією з адрес, пов'язаних з ГРУ", - зазначається в матеріалі.

Знайти вдалося "підозрюваного" за адресою вул. Народного Ополчення, 50 (Військова академія ЗС РФ, також відома як "Конесрваторія ГРУ"), де був прописаний чоловік з тією ж датою народження - Денис В'ячеславович Сергєєв.

Однак без фотографії встановити, чи є Федотов і Сергєєв однією й тією ж людиною непросто. А всі дані з фотографіями (копії паспортів і водійських посвідчень) були видалені з російських баз даних. The Insider і Bellingcat зв'язалися з безліччю джерел у різних країнах, у тому числі з готелями, де зупинявся "Федотов", і одне з джерел надало The Insider копію фотографії Федотова з його закордонного паспорта.

На перший погляд на відомому документальному відео і фотографії різні люди. Однак професійна експертиза, проведена професором Хасаном Югейлом з Центру візуальних обчислень Університету Бредфорда, підтвердила, що коефіцієнт збігу між фото - 78%, при необхідних 70% для однієї й тієї ж людини.

фото theins.ru

Раніше УНІАН повідомляв, що розслідувачі Bellingcat розкрили справжнє ім'я третього підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, який переховувався під іменем "Сергій Федотов". Цим підозрюваним є Денис В'ячеславович Сергєєв - високопоставлений офіцер ГРУ і випускник Військово-дипломатичної академії Росії.