Стало відомо ім'я третього ГРУшника, підозрюваного в отруєнні Скрипалів / фото theins.ru

Розслідувачі Bellingcat розкрили справжнє ім'я третього підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, який переховувався під іменем "Сергій Федотов".

Цим підозрюваним є Денис В'ячеславович Сергєєв - високопоставлений офіцер ГРУ і випускник Військово-дипломатичної академії Росії, йдеться в розслідуванні.

фото bellingcat.com

Повідомляється, що Денис Сергєєв народився в Ушаралі, невеликому воєнізованому містечку в колишній радянській республіці Казахстан, недалеко від радянсько-китайського кордону. Сергєєв, як і його альтер-его "Федотов", народився 17 вересня 1973 року. Він служив в армії в місті Новоросійськ в Краснодарському краї.

Читайте такожГРУ отруїло "Новачком" постачальника зброї в Україну - Bellingcat

У період між 2000 і 2002 роками його було переведено до Москви, де він поступив в елітну Військово-дипломатичну академію, широко відому в Росії як «Консерваторія ГРУ». Військово-дипломатична академія щорічно випускає 100 елітних офіцерів розвідки, шпигунів у дипломатичних і військових прикриттях.

"Ми не встановили, де проходила служба Дениса Сергєєва до Академії; однак відомо, що набір в Академію відбувається серед військовослужбовців з мінімальним званням капітана, які досягли успіху у своїй військовій службі, зазвичай в підрозділах спеціального призначення або військово-морського флоту. Як і всі інші випускники, Сергєєв закінчив би Академію з мінімальним званням підполковника. Хоча у нас немає підтвердження його нинішнього військового звання, термін служби і характер його призначень з моменту закінчення школи вказують на те, що в даний час він має мінімальне звання полковника, а, можливо, і генерал-майора", - йдеться в розслідуванні.

В період з 2004 по 2012 рік Денис Сергєєв, під своєю реальною особистістю, був акціонером та/або керуючим директором восьми російських компаній. Ці компанії, були фіктивними корпораціями, назви яких імітують назви інших великих компаній, зареєстрованих в Росії, і були ліквідовані в період між 2007 і 2012 роками. У більшості компаній Сергєєв був єдиним акціонером, а в двох він був співвласником з іншими людьми, деяких з яких визначили як співробітників ГРУ.

фото theins.ru

Також вдалося встановити, що протягом 2009 року Денис Сергєєв отримав персональний кредит в російському банку на суму трохи більше мільйона доларів США. Виділення такої великої позики особі, яка, як видно з його кредитної історії (отриманої з російської колекції кредитних історій, що випадково просочилася в мережу), не мала ані нерухомості, ані особистого автомобіля, - це незвично.

фото bellingcat.com

"Схоже, що кредит був виданий на підставі особистого доходу Дениса Сергєєва в якості, як він заявляє, "спеціаліста", який працює в компанії під назвою Loreven Style Ltd, що спеціалізується на консалтингових послугах", - йдеться в повідомленні.

У 2010 році Денис Сергєєв отримав свій псевдонім "Сергій В'ячеславович Федотов". Новий паспорт на це ім'я, виданий тим самим підрозділом, що і паспорти двох інших підозрюваних в отруєнні Скрипалів: Чепіги і Мишкіна.

фото bellingcat.com

The Insider і Bellingcat вдалося отримати інформацію про пересування "Федотова" за 2012-2018 роки і географія цих поїздок досить широка, вона включає Західну і Східну Європу, Центральну Азію і Близький Схід.

фото theins.ru

"У 2014 році "Федотов" літав до Праги разом з "Поповим" (Мишкіним), де вони пробули разом 8 днів, до 2 лютого, після чого повернулися в Москву. Як вдалося встановити чеському виданню Respekt, вони зупинилися в готелі Best Western Meteor Plaza, де жили в одному номері (це нормально)", - повідомляє The Insider.

Читайте такожЛондон і Софія співпрацюють у справі щодо отруєння "Новачком" болгарського бізнесмена

Крім цього, як вдалося встановити, "Федотов" в 2012 році провів 5 днів у Києві.

Як повідомляв УНІАН, 4 березня 2018 року колишнього російського агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервовопаралітичною речовиною «Новачок» у британському Солсбері. Уряд Великобританії заявив, що речовина військового походження, якою отруїли сім'ю Скрипалів, була розроблена в Росії. 5 вересня поліція Великобританії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів. За даними британських правоохоронців, ними є співробітники російської військової розвідки Олександр Петров і Руслан Боширов.

Справа Скрипалів призвела до серйозного загострення відносин між Великобританією і РФ. Ряд європейських країн вислали російських дипломатів у відповідь на отруєння в Солсбері.