Джуліан Ассанж / фото REUTERS

Британські парламентарі звернулися до глави МВС країни Саджида Джавіда із закликом екстрадувати засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до Швеції. Про це повідомила депутат від опозиційної Лейбористської партії Стелла Крізі на своїй сторінці в Twitter.

«Сьогодні ввечері [12 квітня] понад 70 парламентарів виступають на підтримку жертв сексуального насильства і закликають як міністра внутрішніх справ, так і тіньового міністра внутрішніх справ зайняти активну позицію і гарантувати, що Джуліан Ассанж зустрінеться зі шведською владою і буде екстрадований в цю країну, якщо вони цього захочуть», — зазначила вона.

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні у Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, але Ассанж попросив притулку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.

Читайте такожАссанжа заарештували у центрі Лондона (відео)

11 квітня Еквадор позбавив засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція. Його адвокат заявив про те, що Джуліан Ассанж може постати перед судом у Британії протягом 24 годин, йому можуть призначити максимум 12 місяців в'язниці.

Ассанжа затримали в посольстві Еквадору в Лондоні, де він провів майже сім років, за запитом США. Про це заявив представник Скотленд-Ярду. У поліції не назвали справу, за якою був виданий ордер на арешт, але відзначили, що британський суд розгляне прохання США про екстрадицію Ассанжа.