Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп схвалив проведення військового удару по Ірану в п’ятницю. Так Вашингтон збирався відповісти на знищення іранськими силами американського безпілотника, вартістю 130 мільйонів доларів. Однак, в останній момент удар був відкликаний.

Про це пише New York Times з посиланням на неназваного чиновника, який не мав дозволу публічно говорити про операцію військових і погодився розкрити деталі на умовах анонімності. Спочатку Трамп схвалив удар по Ірану. Зокрема, йшлося про знищення низки цілей, таких як радари й ракетні батареї. Все мало відбутися перед заходом сонця у п’ятницю, щоб ризики для цивільних і іранських військових були мінімальними.

Читайте такожНапад на танкери в Оманській затоці: США терміново відправили ракетний есмінець для захисту (відео)

Відео дня

Видання пише, що американські військові кораблі й літаки вже були на позиції. Однак, жодна ракета США так і не була запущена, оскільки з’явився наказ про скасування операції. Якби цього не сталося, американські військові провели б вже третю атаку на цілі на Близькому Сході за каденцію Трампа. Раніше чинний президент США двічі віддавав накази про удар по цілях в Сирії: у 2017-му і 2018-му роках.

Разом з тим, не відомо, чи атака проти Ірану може дійсно відбутися. Зрештою, ніхто не може сказати, чому була скасована операція: через зміну думки Трампа чи через занепокоєння його адміністрації у сфері логістики й стратегії.

Тим часом, неназваний чиновник розповів Associated Press, що удар по Ірану був рекомендований Пентагоном, який надав різні сценарії Білому дому. Не відомо, як далеко зайшла підготовка варіантів дій. Однак, сьогоднішня військова операція була скасована після того, як Трамп цілий четвер провів з лідерами Конгресу і радниками з національної безпеки, обговорюючи стратегію щодо Ірану.

Читайте такожВлада Ірану заявила про затримання агентів ЦРУ в кількох країнах

Після того, як Іран збив великий американський безпілотник над Ормузькою протокою, США звинуватили Тегеран в агресії. Іранська сторона наполягала, що американський апарат порушив її повітряний простір. Але Вашингтон запевнив, що він літав над міжнародними водами. Перша реакція Трампа на інцидент була дуже стислою. На свій сторінці в Twitter він написав: «Іран зробив велику помилку!». Але згодом він допустив, що знищення американського безпілотника, вірогідно, було чиєюсь дурною помилкою, а не міжнародною ескалацією.

«Мені важко повірити, що це було умисне, чесно кажучи. Гадаю, це зробив хтось дурний і недбалий», - прокоментував Трамп.