Російські Ту-160 полетіли до Аляски / Flickr/alex samsonov

У Росії похвалилися, що відправили два стратегічних бомбардувальники Ту-160, здатних нести ядерну зброю, в далекосхідний регіон, який межує зі штатом Аляска. Державна пропаганда назвала операцію «тренуванням», яке нібито демонструє російську здатність розгортати ядерну зброю поруч з територією США.

Як пише Newsweek, операція відбулася на тлі зростання напруги між Вашингтоном і Москвою через розрив угоди щодо контролю озброєнь. На початку місяця США вийшли з домовленостей про ліквідацію ракет малої і середньої дальності, які були підписані Рональдом Рейганом і Михайлом Горбачовим у 1987 році. Адміністрація Дональда Трампа звинуватила Москву у порушенні умов документу.

«Росія повністю відповідальна за смерть договору», - сказав Держсекретар США Майк Помпео у своїй заяві від 2 серпня. Він звинуватив Росію у тому, що вона не знищила ракети 9М729. Ці крилаті ракети суперечать домовленостям 30-річної давності. Кремль заперечує американські звинувачення.

Відео дня

Читайте такожРозрив ракетного договору: Путін допустив відновлення гонки озброєнь

Посол США в Москві сказав, що угода про Скорочення стратегічного наступального озброєння теж застаріла і має багато прогалин. За його словами, США і Росія могли б її замінити більш досконалими домовленостями до 2021 року, коли документ втратить свою силу. Але експерти зауважують, що якщо угода про СНО-III не буде продовжена чи замінена чимось іншим, «то вперше з 1972 року зникнуть будь-які обов’язкові межі для двох найбільших у світі ядерних арсеналів». Відправка російських Ту-160 до Аляски, можливо, була передвісником таких подій.