Путін продовжує ламати договір з РСМД / УНІАН

Президент РФ Володимир Путін вніс до Державної Думи проект закону «Про призупинення Російською Федерацією дії Договору між СРСР та Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їхніх ракет середньої дальності та меншої дальності».

Читайте такожGlobe and Mail: Крим ставши замороженою жертвою нової Холодної війни

Як повідомляється на сайті Держдуми РФ, депутати розглянуть документ на засіданні 18 червня, в пріоритетному порядку.

Відео дня

Згідно з документом рішення про поновлення дії Договору залишається за Президентом РФ. Закон набуде чинності з моменту його офіційного опублікування.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2018 року президент США Дональд Трамп заявив про намір США вийти з договору з Росією про ракети середньої і малої дальності (РСМД), оскільки РФ порушила умови цього договору. Разом з тим Європейська комісія закликала США і Росію продовжувати переговори про "збереження" дії договору РСМД.

Проте, Сполучені Штати, як і попереджали, 1 лютого остаточно оголосили про свій вихід з важливого договору про обмеження на ракети з Росією через його порушення з боку Москви.

У свою чергу, 4 березня Президент Росії Володимир Путін підписав указ «Про припинення Російською Федерацією виконання Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їхніх ракет середньої та меншої дальності».

Договір між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (англ. Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) був підписаний генсеком СРСР Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року і набув чинності 1 червня 1988 року. Таким чином сторони прагнули не допустити ядерної війни.