Біньямін Нетаньяху / REUTERS

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху повернув президенту країни Реувену Рівліну мандат на створення коаліційного уряду, після того, як не зміг заручитися підтримкою достатньої кількості парламентарів.

У прес-службі президента Ізраїлю повідомили, що Реувен Рівлін тепер доручить формування уряду політичному опонентові Нетаньяху, лідерові партії "Кахоль-Лаван" ("Біло-блакитні") Бені Ганцу та надасть йому для цього передбачені законом 28 днів, передає Deutsche Welle.

Нагадаємо, це була друга за останні п'ять місяців невдала спроба Нетаньяху сформувати уряд. Після парламентських виборів у квітні він не зміг у відведений законом термін домовитися про створення коаліції, тож Кнесет довелося розпустити й призначити повторне голосування на 17 вересня.

Відео дня

Читайте такожТрамп звинуватив у "нелояльності" євреїв у США, які голосують за демократів

У результаті виборів до Кнесету блок партій "Кахоль-Лаван" отримав на одне місце більше, ніж партія Нетаньяху "Лікуд". Згідно з остаточними результатами голосування, "Лікуд" здобув 32 мандати, а "Кахоль-Лаван" - 33. Водночас Натаньяху мав більшу підтримку в парламенті - за його кандидатуру на посаду глави нового уряду висловилися 55 депутатів, а на підтримку Ганца - 54.

Після цього президент Ізраїлю закликав обидві найбільші партії до формування широкої коаліції. Біньямін Нетаньяху також запропонував "Кахоль-Лавану" сформувати коаліцію, зазначивши, що іншого варіанту не існує. Однак Бені Ганц заявив, що його політична сила отримала в Кнесеті на одне місце більше, тому посаду голови уряду має обійняти саме він. Він також відхилив можливість формування уряду на чолі з Нетаньяху, назвавши як причину обвинувачення проти чинного прем'єра в корупції.