REUTERS

Під час останньої хвилі антиурядових акцій протесту в Багдаді та інших містах Іраку загинули 157 людей.

Як повідомляє Радіо Свобода, відповідні дані отримано в результаті офіційного розслідування.

Читайте такожАмериканських військових з Сирії перекинуть до Іраку

Відео дня

У висновках, опублікованих сьогодні, зазначено, що серед загиблих – 149 цивільних і восьмеро співробітників силових структур. Найбільшу кількість смертей, 111, зафіксовано в Багдаді.

Демонстранти виходили на вулиці іракських міст упродовж тижня з 1 жовтня, протестуючи проти високого рівня безробіття, поганого державного адміністрування та поширеної корупції. Це були найкривавіші заворушення в Іраку з 2017 року, коли були розгромлені сили угруповання «Ісламська держава».

Розслідування встановило, що близько 70% смертей були спричинені кульовими пораненнями «в голову або груди», а снайперський вогонь по протестувальниках був відкритий з даху будівлі в центральному Багдаді. Слідчі рекомендують звільнити командувача операцією в Багдаді, відповідального за таку реакцію на заворушення, а також десятки інших високопоставлених силовиків.

«Офіцери та командири втратили контроль над своїми силами під час протестів, і це спричинило хаос», – сказано в повідомленні.

Дані розслідування оприлюднені перед новою хвилею антиурядових протестів, що заплановано на 25 жовтня.

Раніше повідомлялося, що в Іраку за тиждень антиурядових акцій загинули 104 людини, понад шість тисяч отримали поранення.