Ілюстрація REUTERS

У Гонконзі в неділю, 8 грудня, відновились масові антиурядові протести, що почались рівно півроку тому.

Читайте також«Бетмену заткнули рота»: Герой коміксів DC в центрі скандалу через «підтримку» Гонконгу

Сотні тисяч демонстрантів вийшли в парк Вікторії в центрі Гонконгу, звідки вирушили ходою до ділового району, повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

Акція стала наймасовішою за останні кілька місяців і першою із середини серпня, яку дозволила провести поліція.

Заявку на проведення мітингу подав правозахисний рух Civil Human Rights Front (CHRF), що об'єднує різні гонконгські організації. Ініціатори акції оголосили, що протест буде мирним. Поліція своєю чергою заявила про готовність придушувати насильство з боку демонстрантів.

Ілюстрація REUTERS

Ілюстрація REUTERS

Масові протести в Гонконзі почались у червні через плани влади дозволити екстрадицію підозрюваних у скоєннях злочинів до Китаю. Пізніше відповідний закон було скасовано, але мітинги продовжились. Демонстранти незадоволені посиленням впливу Пекіна в їхньому місті, яке зберегло значні свободи за умовами його повернення Китаю британською колоніальною владою.

Активісти вимагають вільних виборів, незалежного розслідування випадків поліцейської жорстокості, звільнення затриманих на попередніх акціях активістів та відставки голови адміністрації Гонконгу Керрі Лам, яку звинувачують у надмірній близькості до влади КНР.

Наприкінці листопада в Гонконзі відбулись місцеві вибори до районних рад, опозиція перемогла з великим відривом за рекордної явки. Раніше ради контролювали пропекінські політичні сили.