facebook.com/GeneralStaff.ua

Американські та британські війська провели перші великомасштабні військові навчання НАТО на кордоні між Польщею і Литвою, відпрацьовуючи можливий сценарій, при якому Росія може спробувати відрізати балтійські держави від інших країн Альянсу, повідомляє Reuters.

Навчання пройшли в так званому " коридорі Сувалки Геп на відрізку польсько-литовської кордону довжиною 104 км. Якщо його захопить Росія, то вона відріже від Європи Естонію, Латвію і Литву.

Протягом двох днів вертольоти США і британські літаки брали участь у навчаннях, в яких також діяли війська з Польщі, Литви та Хорватії. До навчань були залучені 1,5 тис. військовослужбовців.

Відео дня

Командувач Сухопутних військ США в Європі Бен Ходжес заявив, що НАТО повинна бути готова до можливого нападу. За його словами, Альянс повинен відпрацювати протидію і продемонструвати, що може підтримувати союзників.

Росія заперечує будь-які плани вторгнення в країни Балтії і заявляє, що НАТО загрожує стабільності в Східній Європі, нарощуючи там свою військову присутність і організовуючи такі військові навчання.

Разом з тим у НАТО вважають, що Москва у вересні організовує ще більш масштабні військові навчання Росії і Білорусі, можливо, з участю 100 тис. військовослужбовців, під кодовою назвою «Захід». Влади прибалтійських країн переконані, що під час цих навчань російські війська будуть відпрацьовувати напад на Сувалки.

Читайте такожТурчинов обговорив із заступником генсека НАТО перехід України на стандарти альянсу

Анексія Росією Криму в 2014 році змінила плани НАТО в Альянсі РФ все більше розглядається як супротивник. До цього в Прибалтиці не було військ інших членів НАТО. Тепер в Естонії, Латвії, Литві та Польщі розгорнуті чотири батальйони загальною чисельністю понад 4,5 тис. військовослужбовців.