Між Ізраїлем і Газою відбувається чергова ескалація. І вже можна зробити деякі проміжні висновки.

Ізраїль виявився явно не готовий до такого. І це відіб'ється на внутрішньополітичних розкладах після завершення бойових дій. Можливо, навіть призведе до відставки уряду, як це було у 2021 році.

Бойовики ХАМАС здійснили комбіновану атаку з використанням ракетних ударів, безпілотників з вибухівкою, мобільних нечисленних ДРГ, дельтапланів.

Відео дня

Очевидна зміна тактики в порівнянні з попередніми операціями, що дозволило їм проникнути на територію Ізраїлю, захопити базу прикордонників і навіть кілька населених пунктів.

Поки що, війна йде між Газою та Ізраїлем, як завжди. Говорити про якусь війну апокаліптичних регіональних масштабів не можна. На Західному березі поки неясно, чи буде повстання чи ні. "Хезболла" до війни не приєднувалася, як і угруповання Ірану в Сирії. Треба дивитися.

Ескалація могла бути пов'язана з бажанням бойовиків ХАМАС зірвати укладення політичної угоди Ізраїлю і Саудівської Аравії. Арабські країни тепер будуть змушені реагувати, і не зможуть явно підтримати Ізраїль через те, що їх населення симпатизує палестинцям.

Це може поставити на паузу нормалізацію Ізраїлю і Саудії, але навряд чи розвалить її остаточно.

Прем'єр Ізраїлю Нетаньяху буде змушений реагувати, в тому числі щоб не втратити обличчя остаточно. Можливо, піде на наземну військову операцію в Газі, яка буде складною, дорогою і кривавою. І незрозуміло, чим закінчиться, враховуючи, що відповіді на питання "Що робити з Газою?" ні в кого немає вже багато років.

Ілля Куса, аналітик-міжнародник, експерт з питань Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього"