На протестах студентів у Мінську затримано близько 70 осіб / REUTERS

Тисячі студентів вийшли 1 вересня на протести в Мінську після заклику опозиції Білорусі до загальнонаціонального страйку.

Як повідомляє Радіо Свобода, колони студентів з червоно-білими прапорами, давнім символом руху проти президента Олександра Лукашенка, з ранку почали стікатися з різних кінців міста до центру Мінська.

Читайте такожПолюють по всьому Мінську: ОМОН почав жорстко затримувати студентів і потрапив на відео (фоторепортаж)

Відео дня

Близько 70 осіб, за даними правозахисного центру «Весна», були затримані при спробах студентів прорвати міліцейські оточення в ряді районів. Повідомлялося про сутички з ОМОНом і жорсткі затримання, зокрема, на проспекті Незалежності, біля ліцею Білоруського державного університету.

Ближче до вечора демонстранти почали збиратися на площі Незалежності.

"1 вересня - це день знань. Знань про білоруську солідарність. Приєднуйтесь до цього одноденного страйку, підтримайте робітників і продемонструйте уряду, хто дійсне джерело влади", - заявила раніше команда опозиційного політика Світлани Тіхановської.

Події в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".

Читайте такожУ Білорусі зафіксовано 450 випадків тортур від початку протестів - ООН