Сербія планує замовити дюжину французьких винищувачів Rafale / фото REUTERS

Сербія готується підписати з Францією найбільшу угоду щодо зброї у своїй сучасній історії. І це стане знаком того, що війна Росії в Україні спонукає одного з найближчих союзників Москви диверсифікувати свої закупівлі зброї, пише Financial Times.

Зазначається, що Белград планує замовити дюжину французьких винищувачів Rafale від Dassault Aviation на суму 3 мільярди євро, що ознаменує довгострокову прихильність Заходу після десятиліть залежності від російських літаків.

"Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року президент Сербії Александр Вучич розчарував європейські столиці, відмовившись приєднатися до західних санкцій проти режиму Владіміра Путіна і зберігши Сербію відкритою для російського бізнесу, одночасно зберігаючи свою заявку на вступ до ЄС. Але в міру посилення тиску з боку Європи і США Вучич почав дозволяти поставки боєприпасів сербського виробництва в Україну і закуповувати західну зброю на додачу до китайських і російських систем, які наразі використовуються сербськими збройними силами", - ідеться в публікації.

Представник сербського міністерства оборони повідомив, що угоду "узгоджено більш ніж на 90%", але обом сторонам ще належить узгодити фінансові умови. За словами сербського чиновника, війна в Україні прискорила для них диверсифікацію.

"Очікується, що контракт буде підписано в найближчі два місяці і в присутності президента Франції. Ми сповнені рішучості закупити нові літаки, які значно поліпшать наші бойові можливості", - заявляв Вучич у Парижі минулого тижня після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Нагадаємо, наприкінці березня президент Сербії Вучич заявив, що отримав новини, які загрожують життєво важливим інтересам країни.

Звернення до громадян з'явилося в його офіційному акаунті в Instagram. У ньому йшлося про те, що на Сербію чекають важкі дні, проте вони битимуться і країна переможе.

Вас також можуть зацікавити новини: