У США запевнили, що продовжать підтримувати Україну / Скриншот

Сполучені Штати посилять санкції проти Росії через спроби Кремля "встановити інституційний контроль над суверенними територіями України, особливо у Херсонській області".

Як пише Голос Америки, про це заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс під час брифінгу в вівторок, 31 травня.

За його словами, Кремль, очевидно, розглядає кілька підходів: "від визнання так званих "народних республік", як Росія вже зробила, застосувавши силу в Донецьку та Луганську, до спроби анексії, як Росія зробила в Криму".

Відео дня

Оскільки ці сценарії вже відомі, то за словами речника Державного департаменту, США починають бити на сполох на випередження ще і через той указ, який "в односторонньому порядку ухвалив президент Путін, і який уможливлює у прискореному порядку видавати російські паспорти громадянам України".

За словами Прайса, існують численні повідомлення про те, що в Херсонській області російська влада силою змістила представників легітимної української влади та встановила своїх маріонеток, які публічно закликають до включення Херсонської області до складу Росії до кінця року.

"Також, згідно з багатьма повідомленнями, Росія змушує жителів Херсонської області прийняти рубль замість української валюти", – наголосив речник зовнішньополітичної служби США.

Крім цього, Росія взяла під свій контроль щонайменше 25 радіопередавальних станцій в цій частині України. Ці потужності, за словами Прайса, потрібні росіянам, передусім, для того, щоб передавати проросійський медійний контент та зменшити антиросійські почуття українців та опір окупаційній владі.

Не залишилися непоміченими у Вашингтоні і візити високих російських чиновників до Херсону, які говорять, що "Херсон займе гідне місце у нашій російській батьківщині", або що "Херсон залишиться в Росії назавжди".

Прайс зазначив, що Росія також натякнула на те, що вона може створити "Херсонську народну республіку", провівши "сфабрикований референдум" за зразком тих, що вона проводила в Донецьку і Луганську, і на підставі яких вона проголосила їх "Донецькою" і "Луганською народними республіками".

Росії бракує легітимності на цих територіях, бо українці чинять опір та відмовляються від співпраці з окупаційним режимом, а отже, її цілі на півдні України провалилися, вважає Прайс.

"Утримання Херсону силою, ймовірно, на думку Кремля, створить сухопутний міст до Криму та надасть можливість проголосити "перемогу" для своєї внутрішньої аудиторії і виправдати загибель сотень тисяч людей, чиї життя забрала війна, яку розпочав Путін за власним вибором", – сказав Прайс.

За словами речника, США будуть підтримувати можливості України захиститися від російської агресії.

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський підтвердив успішне просування ЗСУ на Херсонському напрямку.

Вас також можуть зацікавити новини: