Якщо сумніваєтеся, чи можна смажити на соняшниковій олії, дізнайтеся важливі нюанси / фото pixabay.com

Як виявляється, навіть не всі найдосвідченіші господині і господарі знають, на якій олії можна смажити без шкоди для здоров'я - соняшниковій рафінованій чи нерафінованій.

Нерафінований продукт пройшов менше етапів обробки, ніж рафінований, він вважається кориснішим, але є один нюанс - у нього нижче точка димлення, ніж у рафінованого - 107°С (рафінована починає диміти при 232°C).

Чи можна використовувати нерафіновану соняшникову олію для смаження - важливі нюанси

Чим вище температура, при якій димить масло, тим воно придатніше для приготування їжі. Варто зазначити, що унаслідок димлення можна не лише погіршити смак страви, а й активізувати процес утворення вільних радикалів, через які клітини організму руйнуються, і це сприяє розвитку хвороб.

Відео дня

Тепер має бути абсолютно зрозуміло, на якій соняшниковій олії не можна смажити - звичайно ж, на нерафінованій. Якщо не хочете зіпсувати продукт - просто додавайте його в різні салати або, наприклад, запечені овочі.

Зверніть увагу, що будь-яка соняшникова олія містить дуже багато жирів Омега-6, які необхідні нашому організму в маленьких дозах. Тому споживання такої олії варто обмежувати.

Можливо, тепер ви задумалися над тим, що варто шукати альтернативу соняшниковій олії.

На якій олії можна смажити без шкоди - два види

Експерти радять готувати їжу на оліях, в яких є найбільша кількість мононенасичених і насичених жирних кислот. Під такі критерії підходять два види олії:

  • кокосова;
  • рафінована оливкова олія.

Точка димлення кокосової нерафінованої олії становить 177°C, а рафінованої - 200°C. Оливкова рафінована олія димить при температурі від 199 до 243°C.

Раніше УНІАН писав, як наливати олію на сковорідку, щоб вона не стріляла.

Вас також можуть зацікавити новини: