carpanglers.com.ua

Як повідомила в неділю газета Globo, місцеві вчені стурбовані цим явищем, оскільки побоюються, що буде порушена екосистема водоймища, інформує ТАСС.

Біологи припускають, що мова йде про молюск виду Mytilopis leucophaeata. Однак остаточний висновок буде зроблений тільки після проведення складного молекулярного аналізу. До цього моменту цей організм, широко поширений на атлантичному узбережжі США і Мексики, був виявлений в Бразилії лише одного разу - в 2004 році його виявили в Ресіфі (штат Пернамбуку) на північному сході країни.

Читайте такожУ Китаї ціле озеро з 25 тоннами риби провалилося під землю (відео)

Відео дня

Небезпека, що виходить від Mytilopsis leucophaeata, пов'язана, насамперед, з тим, що вони невибагливі і дуже швидко розмножуються. З'явившись у водоймі, молюски через деякий час позбавляють рибу звичної їжі, і вона гине. Крім того, ці організми засмічують водопровідні труби і навіть турбінні решітки гідроелектростанцій. Однак у випадку з озером Родріго-де-Фрейтас існує ще один ризик. У серпні там повинні пройти олімпійські змагання з академічного веслування та веслування на байдарках і каное. Вчені вважають, що спортсмени після закінчення ігор завезуть молюска в ті країни, де він ніколи не зустрічався і може завдати великої шкоди як довкіллю, так і промисловій інфраструктурі.

"Нас турбує ймовірність поширення цього виду в інших точках Бразилії та світу. Така можливість існує, і вона не обіцяє нічого хорошого. Коли цей молюск потрапляє у водойму, його вкрай складно знищити. Це справжня проблема", - упевнений біолог Ігор Мійахіра з Університету штату Ріо-де-Жанейро. "На щастя, в Родріго-де -Фрейтас немає гідроелектростанцій або інших промислових об'єктів. Якби вони були, шкода була б набагато більша. З іншого боку, можливо, тоді влада зробила б більше зусиль для вирішення проблеми", - додав учений.

Читайте такожЮНЕСКО: Іранське озеро Хамун стало біосферним заповідником

Дослідники поки не можуть пояснити, яким чином молюск з'явився у водоймі. За однією з версій, міг завести один з катерів, що заходив в озеро З іншого, це могло статися при монтажі гігантської плавучої ялинки, яку вже два десятиліття щороку встановлюють на Родріго-де-Фрейтас. Разом з тим компанія, відповідальна за стан штучного дерева, спростувала цю гіпотезу. Її представники заявили, що ялина завжди зберігається на землі і стикається з водою виключно у момент установки на озері.

Рік тому, у квітні 2015 року, ситуація навколо Родріго-де-Фрейтас вже опинялася в центрі уваги бразильських ЗМІ. Тоді це було пов'язано з тим, що в його водах екологи виявили кілька тонн мертвої риби. За однією з версій, інцидент був викликаний великою кількістю побутових відходів у водоймі. Однак влада наполягала, що причиною загибелі риби стали природні катаклізми - сильні дощі і незвично низька температура повітря, що встановилася в регіоні.