REUTERS

Швейцарський літак на сонячних батареях Solar Impulse 2 (Si2), що здійснює кругосвітній переліт, побив у середу рекорд світової авіації за тривалістю безпосадочного польоту без дозаправки. Про це з посиланням на телеканал NBC передає ТАСС.

"Швейцарець Андре Боршберг, який знаходиться за штурвалом літака, передав новину про новий рекорд після того, як він провів у польоті 80 годин, пролетівши 5663 км", - зазначив телеканал. Таким чином Solar Impulse 2 перевищив встановлене в 2006 році Стівом Фоссеттом досягнення - той провів у польоті 76 годин і 45 хвилин на реактивному літаку Virgin Atlantic Global Flyer. Одночасно Si2 побив рекорди дальності й тривалості знаходження в польоті для авіації на сонячних батареях.

Літак вирушив у дорогу 9 березня з Абу-Дабі. Він зробив шість зупинок на території Оману, Індії, М'янми та Китаю. 31 травня літак вилетів з японського Нанкіна, і пілот збирався за шість днів досягти Гаваїв, однак через погані погодні умови 1 червня йому довелося здійснити екстрену посадку в місті Нагоя.

Відео дня

Читайте такожSolar Impulse-2 у своїй навколосвітній подорожі зробив зупинку у Китаї (фото)

Після затримки майже на місяць 29 червня Solar Impulse 2 вилетів з Японії на Гавайські острови. У середу Si2 подолав дві третини цього шляху. Політ проходить над Тихим океаном. Згідно з підрахунками, переліт займе в цілому 120 годин. Завершити кругосвітню подорож передбачається в Абу-Дабі в серпні-вересні поточного року.

Сконструйований в Швейцарії екологічно чистий літак представляє собою поліпшену версію Solar Impulse і має збільшені габарити. Розмах крил гвинтового Si2 становить 72 метри, загальна вага машини - 2,35 тонни. Від розміщених на фюзеляжі і крилах 17 тис. літієвих сонячних батарей працюють чотири електромотори. Накопиченої ними за світлий час доби електроенергії вистачає на нічні польоти. Швидкість літака становить від 50 до 100 км на годину в залежності від погодних умов.