Вчені з Університету Аделаїди (Австралія) дійшли до висновку, що морські екосистеми не впораються з підвищенням температури, викликаним зміною клімату, і в результаті популяції деяких організмів, в тому числі риб, скоротяться.
Читайте такожКарантин через коронавірус позитивно вплинув на екологію в світі (відео)
Про це повідомляє Naked Science з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Science.
Для того, щоб провести дослідження, вчені відтворили екосистему з трьох місць існування в затоці Сент-Вінсент на території Південно-Австралійського науково-дослідного інституту (SARDI) в Аделаїді, а потім піддали її впливу підкисленої і підігрітої океанської води. За підсумками експерименту з'ясувалося, що в реальності це може привести до скорочення деяких морських видів тварин і змін в харчових ланцюгах.
«Виявлення реакції морських харчових ланцюгів на зміну клімату - критично важливий крок на шляху до розуміння уразливості екосистем до антропогенного впливу», - пояснює провідний автор дослідження, професор Іван Нагелькеркен з Інституту навколишнього середовища Університету Аделаїди.
На основі проведеного моделювання вчені прийшли до висновку, що потепління океану змінить видові спільноти. Так, чисельність бур'янних видів рослин збільшиться, в той час як популяції інших організмів, особливо безхребетних тварин, скоротяться.
Це пов'язано з тим, що трофічна структура виявилася відносно стійкою до закислення, але не до потепління. У побудованій трофічній піраміді біомаса розширюється в основі та нагорі (збільшується популяція видів цих рівнів), але скорочується в центрі. На думку вчених, це може характеризувати перехідний стан, перш ніж морська екосистема перетвориться в укорочені харчові ланцюги з «важким» низом. Під останнім мають на увазі наявність бур'янних донних рослин.
При цьому здорова трофічна піраміда, як правило, має трикутну форму, де велика частина енергетичного потенціалу знаходиться на нижньому рівні. В інших варіантах ці параметри спотворені.
Читайте такожВчені розповіли про шкоду для океанів від зростання викидів CO2 в атмосферу
«Морські харчові ланцюги, що не мають можливості адаптуватися до глобальних змін, демонструють всі ознаки перетворення на систему, де домінують сміттєві водорості. Незважаючи на те, що в нижній частині піраміди рослин стає більше, енергія від їхнього вживання іншими організмами не йде до вершини харчового ланцюга», - пояснив співавтор роботи, професор Інституту навколишнього середовища Університету Аделаїди Шон Коннел.
Саме тому популяції «верхніх» видів тварин, таких як риби, скорочуються. Це, на думку вчених, ймовірно, і станеться при подальшому потеплінні клімату.
Чим загрожує світу глобальне потепління
- У березні 2020 року вчені заявили, що великі крижані щити Землі, Гренландії і Антарктиди втрачають масу в шість разів швидше, ніж в 1990-х роках через потепління.
- Потепління морської води, особливо в лютому 2020 року, вчені назвали причиною масштабної загибелі коралів найбільшого на планеті рифа.
- Влітку 2019 року в ООН заговорили про точку неповернення для клімату після пожеж в лісах Амазонки.