АМКУ оштрафував "Доненергоекспорт" і "Тріалтрейд" / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував компанії "Доненергоекспорт" і "Тріалтрейд» за змову під час проведення тендеру на закупівлю обладнання для держпідприємства "Красноармійськвугілля".

Читайте такожАМКУ почав розслідувати справу про концентрацію облгазів Фірташа

Як повідомляє відомство, відповідне рішення було прийнято сьогодні, 7 серпня.

Відео дня

Зокрема, АМКУ оштрафував "Доненергоекспорт" на 4,2 млн грн і "Тріалтрейд" на 340 тис. грн за узгоджені дії під час процедури електронних торгів на закупівлю профілів незамкнутих, шпунтових паль і конструктивних елементів залізничних і трамвайних колій зі сталі для "Червоноармійськвугілля" в січні 2017 року.

Як відзначили в комітеті, система електронних закупівель «Prozorro» найбільш економічно вигідним визнала пропозицію «Доненергоекспорту» - 20,9 млн грн, однак розслідуванням встановлено факти, які свідчать про узгоджену поведінку компаній на торгах, що є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Зокрема, два «конкуренти» використовували загальну IP-адресу, надавали один одному фінансову допомогу, в тому числі безпроцентні позики, спільно використовували засоби зв'язку, подали тендерні документи, що мають загальні особливості електронних файлів.

«Нагадаємо, що «Доненергоекспорт» і «Тріалтрейд» є фігурантами справ НАБУ, в тому числі через тендерів ДП «Селидіввугілля». ЗМІ, що спеціалізуються на розслідуваннях, пов'язують «Доненергоекспорт» і «Тріалтрейд» з Віталієм Кропачевим. Як один з доказів наводиться той факт, що після перереєстрації в Києві обидві компанії мали свої офіси в приміщенні, яке йому належить», - сказано в повідомленні АМКУ.

Довідка УНІАН. «Красноармійськвугілля» - вугледобувне державне підприємство (центр — місто Мирноград Донецької області). В об'єднання входять 4 шахти: імені Димитрова, імені Стаханова, «Родинська», «Центральна», а також ряд об'єктів допоміжної інфраструктури.