Ілюстрація REUTERS

Україна у 2020 році може виконати свою Енергетичну стратегію і досягти 11% виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії, але при цьому виникне дефіцит коштів для виплат інвесторам за "зеленим" тарифом.

Читайте такожУкраїні за рік майже потроїла потужності "зеленої" енергетики

Про це під час круглого столу про ринку відновлюваних джерел енергії, організованого Європейською Бізнес Асоціацією, заявив керівник енергетичної компанії Rengy Development Нарек Арутюнян.

Відео дня

"Цього року, з урахуванням великих гідроелектростанцій, ми досягнемо 9% електроенергії з поновлюваних джерел, а наступного, я думаю, що 11% буде. Це гарна новина. Але погана новина в тому, що при цьому виникне дефіцит коштів на оплату за "зеленим" тарифом",- сказав він.

За словами Арутюняна, на кінець 2019 року буде побудовано 5,7 ГВт і відповідно для балансу Україні необхідно буде знайти додатково 16 мільярдів гривень.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня 2014 року Кабінет міністрів затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, який передбачає збільшення частки відновлюваних джерел у загальному балансі генерації електроенергії з близько 1% до 11%, а у 2035 році - 25%.

Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є "зелені" тарифи – спеціально високі (вище, ніж в інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.