Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський виступає за зниження "зелених" тарифів, але в діалозі з компаніями, які вже виробляють електроенергію в Україні за спецтарифом.

Читайте такожНардепи мають намір збільшити фіскальне навантаження на "зелену" енергетику

Про це він заявив під час прес-марафону.

Відео дня

"Таких "зелених" тарифів немає ніде в Європі. У нас вони найвищі. Є контракти з багатьма компаніями, які ми підписали, а тепер раптом їм говоримо: давайте змінювати тариф? Тому, я думаю, що проблема буде вирішена завдяки спілкуванню з компаніями, які вже мають контракт, але необхідно знайти нормальні тарифи, які є ринковими", - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що знає, що це питання піднімається, і уряд знає, що "ми не маємо втрачати відносини з компаніями, в тому числі з іноземними компаніями, які вже мають контракт".

"Я думаю, вони розв'яжуть це питання, але тарифи дуже високі, це правда", - додав президент.

На уточнююче питання журналіста, чи потрібно знижувати тариф, Зеленський відповів: "Думаю, що треба, треба, щоб це все-таки був ринок".

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня 2014 року Кабінет міністрів затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, який передбачає збільшення частки відновлюваних джерел у загальному балансі генерації електроенергії з близько 1% до 11%.

Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є "зелені" тарифи – спеціально високі (вищі, ніж в інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.

Експерти неодноразово вказували на те, що "зелений" тариф в рази вищий, ніж в європейських країнах.

У 2018 році в Україні введено в експлуатацію 742,5 МВт потужностей, що генерують енергію з відновлюваних джерел, що у 2,8 раза перевищує обсяг потужностей, введених за попередній рік. Таким чином, загальна встановлена потужність ВДЕ у 2018 році перевищила 2100 МВт.