Дмитро Медведєв / REUTERS

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з яким «Газпром» винен НАК «Нафтогаз України» майже 3 млрд дол., «підлягає виконанню». Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це Медведєв сказав на нараді з віцепрем'єрами.

Читайте такожУ Росії спростували підписання контрактів на прямі поставки газу в Україну

«Безглуздо зараз аналізувати те, яким чином приймалися ті чи інші судові рішення. Ми виходимо з того, що це судові рішення, ухвалені уповноваженим на той момент Стокгольмським арбітражним інститутом, хоча цілком очевидно, що при ухваленні цих рішень не обійшлося без політики - це було зафіксовано безпосередньо в тексті», - сказав Медведєв.

Відео дня

«З іншого боку, це рішення ухвалене компетентним судом, тому воно підлягає виконанню», - підкреслив він.

При цьому Медведєв сподівається, що інші рішення, які можуть бути прийняті іноземними судами за позовами Росії, будуть виконані.

«Я маю на увазі перш за все рішення у спорі, що стосується повернення державного кредиту, виданого Державі Україна (так званий «кредит Януковича» - УНІАН), також будуть належним чином виконані. Тому просив би колег, які цю тему ведуть, і юридичні фірми, які в цьому зав'язані, природно, теж за цим процесом стежити», - підкреслив російський прем'єр.

Водночас він додав, що американські санкції проти компаній, що беруть участь в будівництві газопроводу «Північний потік-2», носять абсолютно антиконкурентний характер.

«Очевидно, що вони б'ють по інтересах значної кількості європейських країн, про що керівники Європи вже недвозначно сказали. Це дійсно методи неконкурентної боротьби, що суперечать усім міжнародним домовленостям і принципам міжнародного права і міжнародної торгівлі», - сказав Медведєв.

Він доручив уряду «подивитися на можливості будь-яких інших обмежувальних заходів щодо Сполучених Штатів».

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. На користь «Нафтогазу» (3 млрд дол., включаючи відсотки).

6 грудня 2019 року виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що на чергових переговорах із представниками «Газпрому» українська сторона заявила про готовність отримувати газ із Росії в рахунок погашення 3 млрд дол. боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

21 грудня на брифінгу за результатами переговорів 20 грудня між представниками Єврокомісії, України і РФ міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель заявив, що «Нафтогаз» отримає від «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. грошової компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу вже до кінця року, за умови виконання досягнутих під час переговорів домовленостей.