В Україні продовжує існувати потужна тіньова економіка / фото zn.ua

Тіньові операції в Україні становлять 23,8% офіційного ВВП, або 846 мільярдів гривень.

Читайте такожТіньовий ВВП України на кінець року зросте до 2 трильйонів гривень - експерт

Про це повідомляється на сайті Національного банку України з посиланням на дослідження компанії Ernst&Young за підтримки Mastercard в рамках меморандуму з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, НБУ та Державною службою статистики України.

Відео дня

Наголошується, що за підсумками подібних досліджень Ernst&Young в 33 країнах, зокрема в Чехії, Польщі, Словенії, Словаччини, Хорватії, Болгарії, Боснії та Герцеговині, Сербії, - рівень тіньової економіки становив від 10,1% до 26,9% ВВП.

При цьому в Україні 19,7% ВВП становить готівкова тіньова економіка, а 4,1% ВВП - домашнє виробництво для власного користування, тобто, негрошова тіньова економіка.

Також повідомляється, що, згідно з попереднім дослідженням в європейських країнах, збільшення частки безготівкових платежів на 100% сприяє скороченню рівня тіньової економіки на 0,6-3,7% від ВВП, а державні доходи збільшуються на 0,1-0,8% від ВВП.

Як повідомляв УНІАН, кількість операцій з використанням платіжних карт в Україні у 2019 році у порівнянні з попереднім роком зросла на 29% - до 5 мільярдів штук, а обсяг цих операцій - на 24%, до 3,6 трильйона гривень.