В Україні змінили порядок нарахування виплат військовослужбовцям / фото сили ТРО

Міністр оборони України Олексій Резніков назвав причини зміни порядку нарахування виплат військовослужбовцям, що серйозно критикують самі бійці.

"Економія - це другий фактор. Головний - це справедливість. Ми отримували сигнали саме від бійців про те, що хлопці, реально на "нулі" і ризикують, отримують 100 тисяч гривень. А сили забезпечення, які в 20-30-40 км не ризикують так своїм життям, але теж отримують 100 тисяч гривень. Це несправедливо", - заявив він в інтерв'ю Liga.net.

За його словами, практика застосування показала, що потрібна модернізація. При цьому міністр підвів до того, що у кожного бійця є вибір:

Відео дня

"Ти хочеш отримати більше грошей, у тебе є мотивація - будь ласка, можеш рапорт подати. Навіть якщо ти не на "нулі" - тебе переведуть на лінію зіткнення. Ти вважаєш, що потребуєш ротації та відпочинку, але можеш виконувати менш ризиковане бойове завдання, - отримуй 30 тисяч гривень плюс грошове забезпечення. Якщо ні - просто грошове забезпечення".

Що стосується економії, то, за словами Резнікова, на такій зміні порядку виплат держава заощадить близько 100 мільярдів гривень, які дозволять надалі "забезпечити живу тканину сектора безпеки":

"Нам з вами ще воювати. Не забувайте, що у нас є втрати. Сім'ям загиблих ми повинні заплатити по 15 мільйонів гривень. Пораненим теж. Це серйозне навантаження на бюджет, ми повинні бути до цього готові".

Разом з тим Резніков запевнив, що українським бійцям підняли базове грошове забезпечення на 30%.

Виплати військовим - в Україні змінився порядок нарахування виплат бійцям ЗСУ

Як повідомляв УНІАН, з 1 лютого в Україні розмір додаткових виплат для військовослужбовців став залежати від районів їхнього перебування. Також на розмір виплат відтоді впливає складність і специфіка бойових або спеціальних завдань, які вони виконують.

"Бойові виплати у 100 тисяч гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених і зниклих безвісти - виплати в розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються", - повідомляли в Міноборони.