Ілюстрація REUTERS

 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), ухвалила рішення надати трьом найбільшим мобільним операторам України - «Київстар», Vodafone і lifecell - дозвіл на дострокове впровадження технології четвертого покоління мобільного зв'язку 4G в діапазоні низьких частот, що дозволить істотно поліпшити покриття території нашої країни швидкісним зв'язком.

Читайте такожЗапуск 4G в метро під загрозою зриву через Київраду - ЗМІ

Про це повідомили в прес-службі НКРЗІ з посиланням на підсумки сьогоднішнього засідання регулятора.

Відео дня

"З виконанням ухваленого рішення НКРЗІ буде досягнута мета впровадження радіотехнології LTE в так званих низьких діапазонах частот (нижче 1 ГГц), що дозволить істотно поліпшити покриття території України зв'язком і доступність послуг мобільного широкосмугового доступу", - наголошується в повідомленні.

У НКРЗІ також підкреслили, що це рішення є результатом проведеного комплексу дій щодо впровадження новітніх радіотехнологій у діапазонах частот 800-900 МГц.

Зокрема, згідно з рішенням НКРЗІ, мобільний оператор Vodafone отримав дозвіл на дострокову зміну радіотехнології GSM-900 на радіотехнологію IMT в смугах радіочастот 900-905 МГц / 945-950 МГц. Ліцензія для дострокового впровадження радіотехнології буде видана терміном на 15 років, починаючи з 1 липня поточного року (до 1 липня 2035 року).

Мобільний оператор "Київстар" отримав від регулятора дозвіл на дострокову зміну радіотехнології GSM-900 та e-GSM на радіотехнологію IMT в смугах радіочастот 888,8-895 МГц / 933,8-940 МГц. Ліцензія для дострокового впровадження радіотехнології буде видана терміном на 20 років.

lifecell отримав від регулятора дозвіл на дострокову зміну радіотехнології GSM-900 на радіотехнологію IMT в смугах радіочастот 895-900 МГц / 940-945 МГц. Ліцензія для дострокового впровадження радіотехнології буде видана терміном на 5 років.

Ліцензії почнуть діяти з 1 липня і будуть розраховані на термін від 5 до 20 років. Дата повного освоєння спектра мобільними операторами - листопад 2024 року.

У прес-службі "Київстару" з посиланням на президента компанії Олександра Комарова повідомили, що можливість використовувати частоти 900 МГц для розвитку радіотехнології LTE (4G) відкриває нові перспективи для телеком-ринку України, оскільки в базових станцій цього діапазону велика дальність дії, порівняно з діапазонами 1800 і 2600 МГц, що дозволить охопити зв'язком 4G велику територію.

«Для того щоб усі телеком-оператори змогли запустити 4G на частотах 900 МГц, "Київстар" добровільно передав державі частину свого спектру в цьому діапазоні. Сподіваємося, що вже скоро мобільний інтернет нового покоління з'явиться навіть у малих і віддалених населених пунктах», - прокоментував рішення регулятора президент "Київстару".

Як повідомляв УНІАН, раніше Кабінет міністрів України розширив діапазон для мобільного зв'язку, що сприятиме появі якісного інтернету в невеликих населених пунктах і віддалених регіонах, а також дозволить користуватися інтернетом навіть під час польоту в літаку.

Наприкінці січня мобільні оператори України - «Київстар», Vodafone і lifecell - подали до Національної комісії, що виконує державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), спільну заяву про перерозподіл частот LTE в діапазоні 900 МГц.