Знос голки також чинить вплив на організм / фото УНІАН

Навіть чисті голки для тату-машинок представляють небезпеку для здоров'я людини.

Так, вони можуть залишати в організмі металеві частинки, з'ясувала група спеціалістів з Німеччини та Франції за допомогою електронного синхротрона ESRF, повідомляє Naked Science з посиланням на видання Particle and Fibre Toxicology.

Два роки тому вчені показали, що чорнило і металеві домішки в їх складі потрапляють в лімфатичні вузли в процесі нанесення на тіло татуювання. Причому в цьому периферичному і важливому органі імунної системи людини їх можна знайти навіть через роки після процедури.

Відео дня

Читайте також"Нова ера" тату: вчені винайшли смарт-татуювання, які моніторять стан організму і попереджають про хвороби (відео)

Але дослідники не могли зрозуміти, як у лімфовузли транспортуються залізо, хром і нікель, які не входили до складу вивчених чорнил. Тоді вони вирішили перевірити голки для тату-машинок, адже саме вони на шість-вісім відсотків складаються з нікелю і на 15-20 відсотків - з хрому.

У результаті виявилося, що, коли в чорнилі міститься діоксид титану (білий пігмент, який присутній в яскравих кольорах чорнила, наприклад зелених, синіх і червоних), він зношує голку. Це зумовлено його високою щільністю і абразивними властивостями.

За словами фахівців, вони вивчили голку до і після процедури нанесення татуювання за допомогою скануючої електронної мікроскопії. Та аналіз показав, що голка дійсно затиралася в результаті такого механічного шліфування.

"Мова йде не тільки про чистоту салону, стерилізацію обладнання або навіть про пігменти. Як ми тепер бачимо, знос голки також впливає на ваш організм", - зазначив один з авторів роботи Хірам Кастільо.

Як попадання частинок від зносу голки в лімфовузли впливає на виникнення алергічних реакцій IV типу / фото BioMed Central

Вчені підкреслюють, що такі мікроскопічні частинки розміром від 50 нанометрів до двох мікрометрів становлять небезпеку для організму, можуть проникати безпосередньо в клітини, призводити до підвищеного виділення токсичних елементів і викликати алергію.

"Той факт, що всі пігменти і частинки зносу голки відкладаються в лімфатичних вузлах, вимагає особливої уваги, тим більше при виникненні алергічної реакції. На жаль, ми поки не можемо визначити, як це впливає на здоров'я людини. Це довгострокові наслідки: їх можна оцінити виключно в рамках тих епідеміологічних досліджень, які десятиліттями відстежують стан здоров'я тисяч людей", - підсумувала Інес Шрайвер з німецького Федерального інституту оцінки ризиків.

Нагадаємо, раніше фахівці Європейського центру синхротронного випромінювання ESRF виявили в чорнилі, що часто використовуються при нанесенні татуювань, багато шкідливих домішок та консервантів, що викликають рак.