Харків. 21 грудня. УНІАН. Президент ФК «Металіст», бізнесмен Олександр Ярославський стверджує, що всі домовленості про державно-приватне партнерство в рамках реконструкції стадіону «Металіст» у Харкові порушено.

Ярославський: коли на стадіоні паслися кози, Кернесу він був не потрібен

Про це він заявив в інтерв`ю виданню Forbs.

Відео дня

«Всі домовленості порушено. Під час реконструкції мені обіцяли багато чого, уклали договір, і я інвестував гроші», - сказав О.Ярославський.

Водночас, за його словами, які саме положення порушені – цим мають займатися юристи.«Але скажіть мені, чи буде приватний інвестор вкладати гроші там, де його просто грабують? Я не здивуюся, якщо завтра у мене намагатимуться забрати аеропорт чи готель», - сказав він.

Стадіон Металіст фото Андрія КРАВЧЕНКА ЕРА ШТЕРН

О.Ярославський запевнив, що надалі постарається якомога менше інвестувати. «У Харкові я гроші вкладати точно не буду, а там - життя покаже. Коли стадіон стояв у розвалинах, коли по ньому плавали качки і ходили корови і кози, Кернесу він був не потрібний. А коли стадіон перетворився на квітучий сад – він відразу знадобився міській владі», - сказав бізнесмен.

Він підтвердив, що між ним і мером Харкова Геннадієм Кернесом є особисті конфлікти.

«Держава гарантує захист інвестора. А нинішня ситуація – це грабіж серед білого дня», - заявив (наголосив) він.

Ярославський: коли на стадіоні паслися кози, Кернесу він був не потрібен

При цьому О.Ярославській запевнив, що не збирається залишати Україну. «Такого подарунка я нікому не зроблю», - сказав він.

О.Ярославський нагадав, що вклав у реконструкцію стадіону «Металіст» 30 млн. дол. і ще 50 млн. дол. профінансував уряд із держбюджету.

Ярославський: коли на стадіоні паслися кози, Кернесу він був не потрібен

«Якби мені повернули 30 млн. дол., які я вклав, я б із задоволенням додав ще 70-80 млн. дол. і побудував новий, суто футбольний стадіон... Але, водно час, де гарантія, що якщо я побудую новий «сорокатисячник», завтра його не спробує забрати місцева влада?», - сказав бізнесмен.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня ц.р. депутати Харківської міськради звернулися до голови Харківської облради Сергія Черновв з проханням передати в комунальну власність Харкова обласний спортивний комплекс «Металіст». У зверненні зазначається, що в 2007 р. міськрада передала обласній раді повноваження з управління майном стадіону. Тоді ж об`єкт почали реконструювати до Євро-2012. Харківський міський голова Г.Кернес вважає, що таке рішення не вплине на можливість футбольного клубу «Металіст» грати на стадіоні.

Ярославський: коли на стадіоні паслися кози, Кернесу він був не потрібен

Довідка УНІАН. Стадіон «Металіст» на 40 тисяч глядацьких місць було реконструйовано до Євро-2012 і офіційно відкрито 5 грудня 2009 р. Стадіон реконструйовано у форматі приватно-державного партнерства: 30% загальної суми вкладень становлять приватні інвестиції бізнесмена О.Ярославського (генерального інвестора і координатора підготовки Харкова до Євро-2012, президента групи DCH і ФК «Металіст), 70% - бюджетні кошти. Загальна сума внесених у той час в реконструкцію стадіону інвестицій становила 95,3 млн. дол. У 2011 р. О.Ярославський додатково інвестував в реконструкцію ігрового поля стадіону «Металіст» близько 3 млн. євро.

Фото Андрія КРАВЧЕНКА