Як поводитися, якщо дитина відмовляється йти до школи - поради / ua.depositphotos.com

Навчальний рік 2023 Україна зустріла нестандартно - у багатьох містах школярі залишилися на дистанційному навчанні, деяка частина з них перейшла на офлайн навчання в школу, а в Харкові обладнана школа в метро. УНІАН з'ясував, як поводитися батькам у цій ситуації і про що говорити з дітьми.

Який формат навчання в Україні на даний момент - статистика

Багато батьків до останнього не розуміли, яке навчання буде з 1 вересня в Україні 2023. На даний момент стало зрозуміло, що в нашій країні діють три формати навчання:

  • очний;
  • дистанційний;
  • змішаний.

Перший варіант можливий, якщо школа обладнана надійним укриттям, здатним вмістити всіх учнів і вчителів. Такими умовами можуть похвалитися далеко не всі міста - в цьому випадку краще змішаний формат, коли теорію читають онлайн, а для практичних занять потрібно прийти до навчального закладу. 

Відео дня

Мінуси онлайн-навчання в школі - чому варто вибрати очну форму

Психолог, психотерапевт Ольга Голубицька в коментарі УНІАН розповіла про плюси офлайн навчання в школі і мінуси онлайну, адже "дистанційка" забирає у дітей набагато більше сил.

Особливо молодшим школярам важко зосереджуватися, важко весь час утримувати увагу на екрані. Тобто, вони і так нову інформацію, новий вид діяльності будуть сприймати з ускладненнями, а коли відбувається онлайн-навчання, їм це ще складніше дається.

Крім того, психолог зазначила, що для того, щоб молодші школярі могли вчитися онлайн, поруч з ними повинен бути дорослий, що включає і вимикає комп'ютер або планшет.

Не кожні батьки можуть бути присутніми в даний момент з дитиною. Або допомагати своїй дитині в тій кількості, в якій їй дійсно потрібна ця допомога.

Так, психолог вважає, що ідея з офлайн-навчанням досить хороша - в умовах війни вибирати особливо не доводиться. Якщо мер міста пропонує якесь рішення, його варто прийняти, тим більше, що діти самі хочуть вчитися очно.

Вони хочуть живого контакту, їм важливо, щоб був поруч який-небудь учень, така ж людина, як і вони. Їм дуже важливо спілкування, їм дуже важлива наявність прямого контакту з учителем, з середовищем. Тому навіть якщо це буде в метро, для них це буде корисніше. І легше буде засвоюватися інформація.

Перевага різноманіття форматів навчання в тому, що батьки можуть в будь-який момент перевести дитину з однієї форми на іншу, якщо змінять свою думку, а школа надасть таку можливість.

Як зацікавити дитину ходити до школи - варіанти

Якщо батьки обирають формат очного або змішаного навчання, а також відвідування метрошколи (як у Харкові), психолог, психотерапевт Ольга Голубицька радить, як полегшити емоційний стан дитини в таких умовах. Вона каже, що дитині можна дати з собою якусь іграшку-талісман - так роблять навіть в дитячих садах, адже поки іграшка "сидить" поруч з малюком, він швидше адаптується до нових умов.

Це такий об'єкт безпеки для них. Вони можуть наділяти цю іграшку якимись магічними властивостями. Що вона, наприклад, сприятиме їх більшому розумінню навчання або буде дарувати їм безпеку, або буде надавати їм підтримку, або буде давати їм підказки. Або допоможе не відчувати себе самотніми.

Також Голубицька додала, що батьки можуть наділити цю іграшку певними якостями і розповісти дитині, які саме функції вона може виконувати.

Це потрібно обговорити з учителем молодших класів, яка у них буде структура і що вони запропонують. Тому що якщо хтось один прийде з іграшкою-талісманом, а всі інші будуть проти, то може статися конфлікт через те, що інші діти також хочуть таку іграшку, або ця дитина може переживати якийсь булінг через те, що вона одна прийшла з талісманом.

Порадитися з учителем неймовірно важливо, тому що якщо розривати процес зсередини своїми бажаннями або своїм баченням ситуації - це може нашкодити дитині. Їй сказали вдома, що має бути ось так, а вона приходить вчитися і там зовсім інша структура. Тому будь-які дії повинні прийматися синхронно з учителем молодших класів.

Що робити, якщо дитина не хоче йти в школу - поради батькам

Щодо того, що саме потрібно говорити дитині, щоб вона старанно вчилася, як пояснити вагомість навчання, Голубицька зазначила, що війна триває не перший рік, тому діти вже склали якусь картинку свого майбутнього. Якщо у дитини істерика - не хоче йти в школу, то важливо вдома провести бесіду на тему важливості навчання навіть в таких умовах.

Коли діти не готові фізично до навчання в школі, ніякі слова їм не допоможуть. Тому що їх мозок не готовий утримувати увагу стільки, скільки потрібно, і обробляти інформацію так, як потрібно. Тому перш за все повинна бути пройдена ця діагностика, щоб зрозуміти, чи здатна дитина переходити на такі нові рівні свого розвитку.

У цьому допоможе дитячий психолог, здатний провести тестування і визначити ступінь готовності дитини до навчання в тому чи іншому форматі. Батьки, в свою чергу, не повинні залякувати малюка фразами: "Не будеш вчитися - не буде майбутнього", так як ніхто не знає, що їх чекає в цьому самому майбутньому.

Ні в якому разі не повинно бути сформовано ніяких систем "стимулів" на кшталт "будеш вчитися – ми купимо тобі шоколадку" або "будеш вчитися – ми купимо тобі планшет", або будь-яких інших додаткових важелів впливу.

Через такий підхід формується дуже нездорова система цінностей. І не формується навчальна мотивація. Навчальна мотивація - це коли "я ходжу в школу для того, щоб вчитися, пізнавати нове, дізнаватися більше про цей світ, про себе в цьому світі, про те, як я можу зайняти місце". А коли дитину стимулюють, то виходить, що воан не є суб'єктом своєї дії, а вона є об'єктом, на який впливають, який кудись штовхають, змушують щось робити, і не питають, чи хоче вона, чи готова вона, як вона це бачить, що вона про це чула, що вона про це думає.

Також Голубицька додала, що молодший школяр вже є особистістю і з ним потрібно розмовляти як з особистістю, а не як з маленькою дитиною, яку ведуть в садок.

Вас також можуть зацікавити новини: