Що не можна кидати в раковину-список / фото depositphotos.com

Шкідлива звичка зливати все що завгодно - від лушпиння від овочів в раковину до підгузників в унітаз - рано чи пізно виллється в серйозну проблему. Не тільки для вас - для ваших сусідів і цілих населених пунктів. Так-так, цілих міст! Адже надлишок непереробленої органіки в стоці здатний порушити роботу очисних споруд, і у водойми почне потрапляти брудна вода.

Позбавляйтеся від звички використовувати каналізацію замість урни вже зараз, якщо не готові судомно з'ясовувати, який засіб допомагає від засмічення труб! А УНІАН допоможе розібратися, що можна, а що категорично заборонено кидати в унітаз і раковину, щоб труби залишалися чистими і служили якомога довше.

Що не можна змивати в ванну і раковину

Список предметів, які заборонено змивати в каналізацію, дуже широкий. Запам'ятати його допоможе гра на уяву: просто подумайте, які властивості має предмет, і як він буде просуватися по трубах. Наприклад, поставте собі запитання: чому не можна зливати жир в раковину? Відповідь очевидна - після охолодження він твердий і липкий, завдяки чому може стати пробкою у вашій каналізації і магнітом для іншого сміття. Борошно, макарони і рис і клейкі та набухають від води, тож мають схожі з жиром якості. 

Відео дня

Тверді предмети, наприклад, насіння і кісточки фруктів, теж не "проскочать" без наслідків. Вони фізично не можуть розчинитися в потоці води, а тому несуть загрозу засмічення. З тієї ж причини (не засмучуйтесь, кавомани!) відповідь на запитання про те, чи можна зливати залишки кави в раковину, буде негативною.

Чи можна змивати їжу в раковину і як правильно мити посуд

Їжа так чи інакше буде потрапляти в каналізацію - від цього нікуди не дітися. І неправильним миттям посуду можна легко засмітити труби на кухні і створити собі море проблем. Щоб цього не сталося, ділите свої харчові відходи на три групи: 

  • харчові масла і жир (відправляйте в тару або прибирайте серветкою і в смітник);
  • шкірка, насіння, шкаралупа, луска та інші тверді харчові відходи (їх - в смітник, на переробку або в компост);
  • рідкі харчові відходи (можна змивати без докорів сумління). 

Для профілактики засмічень на кухні використовуйте також дрібну сітку для раковини - з нею великі шматочки їжі і сміття не пройдуть. 

У ванній і туалеті, де ніяку решітку не встановити, будьте ще більш пильними.

Пояснюємо, що заборонено кидати в унітаз і раковину і чому / фото ua.depositphotos.com

Що заборонено кидати в унітаз і раковину - вороги стічних труб

Умивальник, унітаз і стік у ванній кімнаті не варто засмічувати:

  • ватяними дисками і паличками;
  • шматочками газети і паперових рушників;
  • котячими відходами і наповнювачем для туалетів пухнастиків;
  • підгузками, прокладками і тампонами;
  • залишками скрабів і бомб для ванн з декоративними елементами, косметичної глини;
  • сигаретними фільтрами і так далі. 

Всі ці предмети не здатні швидко розчинитися у воді, а значить можуть піднести неприємний сюрприз у вигляді засмічення, якщо постійно змивати їх в унітаз або раковину.

Вас також можуть зацікавити новини: