Як приготувати соковитий шашлик: допоможе маринад / фото ua.depositphotos.com

Щоб приготувати смачний ароматний шашлик, важливо підібрати гарне м'ясо і правильно його замаринувати.

Приготувати соковитий шашлик не так уже й складно, якщо знати кілька простих секретів. Про них ми вам і розповімо.

А раніше ми вже говорили про те, яке найшкідливіше м'ясо для шашлику, і чому його не слід купувати.

Відео дня

Який шашлик найм'якший - вибір м'яса

При виборі м'яса для шашлику потрібно враховувати, що різні види продукту мають різну жорсткість, а відповідно і правила приготування.

Ідеально для шашлику підійде свинина, і що потрібно зробити, щоб шашлик був м'яким, так це обрати між:

  • ошийком;
  • вирізкою;
  • корейкою.

Також зверніть увагу на співвідношення жиру та м'яса в обраному шматку - нехай це буде 1 до 4 відповідно, щоб страва не була надмірно жирною.

З яловичини і баранини важко домогтися м'якого шашлику, тому якщо не хочете експериментувати і бажаєте отримати (майже) гарантований хороший результат, зупиніться на надійній, перевіреный часом свинині.

Не всі вживають свинину, з бараниною не просто через те, що потрібно шукати м'ясо молодого баранчика аби уникнути сильного специфічного запаху, а яловичину через жорсткість краще залишити для інших страв.

І тут на виручку прийде курка. Її м'ясо традиційно вважається найніжнішим. Часу на його приготування потрібно менше. Для приготування на мангалі ідеально підійде куряче стегно - воно досить жирне, щоб залишитися соковитим. Чудовим вийде шашлик з окороків. А ось грудка - досить сухий продукт, "врятувати" його може маринад і "чергування" у мангала, щоб не перетримати.

Найм'якший шашлик - правильно приготований / фото ua.depositphotos.com

У чому замаринувати м'ясо для шашлику - кращі рецепти

Маринад для м'яса - основа вашого майбутнього шашлику. Адже саме від нього залежить, наскільки смачною вийде страва.

Найпростіший, класичний варіант маринаду для м'яса свинини - цибуля. Багато цибулі: на 1 кілограм м'яса - 2-3 кг цибулі. Щоб замаринувати потрібно:

  • промити і нарізати м'ясо на майбутні шматочки шашлику (умовно 5*5 см, але і не дуже дрібно);
  • порізати цибулю (кільцями, але частину можна й більш дрібно, особливо коли часу на маринування мало);
  • за бажанням додайте перець та інші приправи за смаком;
  • помістити все це в посудину, перемішати (або розкладайте шарами) і залишити на кілька годин (на ніч ідеально) у прохолодному місці на зразок холодильника.

Сіль додавайте якраз перед смаженням, щоб вона не витягувала з м'яса сік, ця порада відноситься до всіх рецептів. Далі можна сміливо приступати до смаження і отримати соковитий смачний шашлик. І при насадженні на шампур чергуйте м'ясо з цибулею (тому її й нарізали кільцями).

Багато хто додає майонез, але він і смак м'яса може перебити, і взагалі досить жирний сам по собі, а тут ще й м'ясо явно не знежирене - побережіть здоров'я. До слова, раніше ми вже розповідали, у чому не можна маринувати м'ясо і чому оцет - зовсім не найкращий варіант в маринаді.

Ще м'ясо свинини можна замаринувати у вині. Це, до речі, і відповідь на питання, як зробити м'яким м'ясо для шашлику. Для такої страви потрібно:

  • м'ясо - 2 кг;
  • червоне сухе вино - 200 мл;
  • винний оцет (не переборщуйте з оцтом) - 2 столових ложки;
  • лук - 2-3 головки;
  • висушені кінза (якщо любите звичайно) і коріандр - 25 грамів;
  • хмелі-сунелі - 50 грамів;
  • сіль і перець (мелений, краще червоний) - за смаком.

Приготування як зазвичай - нарізали м'ясо зручними для вас шматками, а цибулю кільцями, змішали сухі приправи, склали все це в ємність, додали оцет і перемішали. Потім заливаємо вином, додаємо перець і відправляємо в холодильник на кілька годин. До речі, в готовій страві алкоголю не буде, так що дітям теж можна.

Маринувати м'ясо курки трохи швидше. Для курки добре підійде кефірний маринад у пропорціях приблизно на 1 частину кефіру 2 частини м'яса. Також додається цибуля та інші приправи і перемішується. Маринується курка так пару годин.

А ще курка - чудовий продукт для медового маринаду! Ви отримаєте ароматний, солодкуватий неймовірно смачний шашлик, якщо візьмете:

  • куряче філе - 1 кг;
  • мед - 60 гр.;
  • часник - 3 зубчики;
  • гірчицю горошком - 2 чайних л.;
  • лимон - 1 шт.;
  • олія оливкова - 2 столових л.;
  • сіль - за смаком.

Часник роздавлюємо, з лимона видавлюємо сік і змішуємо все це з іншими інгредієнтами. Нарізану на шматки курку додаємо в маринад і залишаємо на пару годин.

Щоб не зробити шашлик з курки сухим, потрібно правильно замаринувати і посмажити / фото ua.depositphotos.com

Як не зробити шашлик сухим - лайфхаки

Щоб шашлик не вийшов сухим, потрібні правильно обране м'ясо, хороший маринад, і спосіб приготування.

Не треба смажити шашлик над відкритим вогнем - він згорить раніше, ніж приготується. Жар повинен йти від тліючого вугілля, білий наліт на ньому - чудовий час для приготування. Не забувайте перевертати, щоб м'ясо просмажилося рівномірно, але не робіть це надмірно часто - шашлик може пересохнути.

І ось ще лайфак, що треба зробити, щоб шашлик був м'яким, а не сухим: слід брати свіже м'ясо замість розмороженого, і віддавати перевагу молодим тваринам.

Також важливо правильно обирати дрова. Найкраще підійдуть береза, дуб, яблуня і липа. А ось хвойні використовувати не можна, як і відходи типу старого паркану, піддонів, меблів та інше.

Зробити м'яким м'ясо для шашлику можна маринадом / фото ua.depositphotos.com

А тоді як зробити жорсткий шашлик м'яким, якщо він вже приготований? Таке теж можливо. Наприклад, якщо протушкувати готове м'ясо у воді в духовці приблизно годину. Ще можна спробувати потомити кілька хвилин м'ясо над вугіллям, нанизавши між ними шматочки сала. Пом'якшити м'ясо може також сік лимона або ківі (1:1).

Вас також можуть зацікавити новини: