
На Яблучний Спас (6 серпня за новим стилем і 19 серпня за старим) за традицією готують страви з яблук та інших сезонних фруктів, а також різні пісні страви, адже свято припадає на Успенський піст. Розповідаємо, що поставити на стіл, а також чи можна готувати в Яблучний Спас непісну випічку.
Що потрібно готувати на Яблучний Спас
Як уже говорили, свято випадає на суворий Успенський піст - м'ясо, молочні продукти і яйця під забороною. Тому традиційно на Другий Спас готують пісні страви та випічку (без яєць, молока і вершкового масла).
Що має бути на столі в Яблучний Спас:
- яблука (освячені в церкві);
- мед;
- пісні страви - салати, тушковані овочі, картопля, гриби та інші;
- випічка - яблучні оладки, пісний яблучний пиріг та інші;
- узвар або компот з яблук та інших фруктів;
- горіхи, сезонні фрукти.
На практиці господині часто готують два варіанти частувань і випічки: пісний - у церкву і для тих, хто поститься, і непісний - для гостей і дітей. Тому в добірці нижче ми зібрали традиційні пісні страви та просту домашню випічку з яблуками, яку можна подати, якщо ви не дотримуєтеся посту.
Пісний Спасівський медовик
Цей пиріг мало схожий на класичний "Медовик" - скоріше, кекс. Готується він на карамельній основі, з сухофруктами та горіхами.
Вам знадобляться:
- 1/4 склянки родзинок;
- 1/2 склянки чорносливу;
- 1/4 склянки волоських горіхів;
- 3 ст. л. з гіркою цукру (всього - 80 г);
- 1 склянка (250 мл) теплої води;
- 1-2 яблука;
- 3 ст. л. меду;
- 1/2 склянки олії;
- пакетик (10 г) ванільного цукру;
- 2 склянки (об'ємом 200 г) + 2 ст. л. з гіркою борошна (всього - 300 г);
- 2 ч. л. розпушувача
- дрібка солі.
Ізюм і чорнослив промити, залити гарячою водою на 20 хвилин. Горіхи подрібнити, змішати із сухофруктами й обваляти в невеликій кількості борошна.
Приготувати карамельну воду: всипати на сковорідку цукор, розтопити до стану карамелі, влити теплу воду (дуже акуратно), дати закипіти, щоб карамель розчинилася у воді, і перелити в миску. Яблука нарізати кубиками.
Увімкнути духовку на 180°С. Форму змастити олією, присипати борошном (або викласти пергаментом). Змішати олію, мед, ванільний цукор і карамельну воду. Додати борошно і розпушувач, сіль, всипати сухофрукти і додати яблука. Усе перемішати. Тісто викласти у форму і випікати близько 45 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою.
Запечені яблука з медом і горіхами
Ароматний і корисний десерт, який дуже люблять діти.
Вам знадобляться:
- 4 яблука;
- 2 ст. л. меду;
- 3 ст. л. волоських горіхів;
- кориця.
Яблука помити, вирізати в них серцевину. Змішати мед, подрібнені горіхи та корицю. Викласти всередину яблук і запекти в духовці за 180°C. Знадобиться приблизно 20-25 хвилин.
Оладки з яблуками
Якщо ви не постите, то можна приготувати швидкі та смачні оладки на кефірі з яблуками.
Вам знадобляться:
- 1 яйце;
- 2 ст. л. цукру + пакетик (10 г) ванільного цукру;
- сіль на кінчику ножа;
- 3 ст. л. олії;
- 200 мл кефіру;
- 0,5 ч. л. соди;
- 1 склянка (об'ємом 200 г) + 4 ст. л. з гіркою борошна (всього - 200 г);
- 1-2 яблука.
Змішати яйце, цукор, ванільний цукор, додати сіль, олію, перемішати. Влити теплий кефір, перемішати. Додати борошно порціями - тісто має вийти як густа сметана. У борошно, що залишилося, додати соду, всипати в тісто і перемішати. Нарізати яблука на кубики і всипати в тісто. Залишити на 15 хвилин. Викладати ложкою на розігріту сковорідку і смажити оладки з обох боків.
Пиріг з яблуками на сковороді
Тим, хто не дотримується посту, сподобається пиріг з яблуками на кефірі або ж на сметані, як у рецепті нижче. Чарівність його в тому, що духовка не потрібна - можна приготувати на сковороді.
Вам знадобляться:
- 2 яблука (краще брати кисло-солодкі);
- 2 яйця;
- 2 ст. л. з гіркою цукру (80 г) + пакетик (10 г) ванільного цукру;
- сіль на кінчику ножа;
- 1 ст. л. з гіркою (25 г) вершкового масла (розтопити);
- 6 ст. л. сметани (120 г);
- 1 склянка + 1 ст.л. борошна (всього 160 г);
- 1 пакетик (10 г) розпушувача;
- цукрова пудра і кориця - для прикраси.
Яблука нарізати кубиками. Яйця змішати з цукром, додати сіль і збити. Додати вершкове масло (або олію) і сметану, перемішати. Всипати борошно та розпушувач і замісити тісто. Додати яблука, добре перемішати. Сковороду змастити вершковим маслом, викласти тісто, поставити на невеликий вогонь. Накрити кришкою випікати від 30 до 40 хвилин. Коли низ пирога буде готовий, накрити сковорідку зверху пергаментом, потім тарілкою і перевернути. Разом із пергаментом повернути на сковорідку, накрити кришкою і готувати ще 10 хвилин, щоб пиріг пропікся також з іншого боку. Викласти на тарілку, присипати зверху сумішшю цукрової пудри та кориці.
Шарлотка з яблуками - класичний рецепт
Ніжна шарлотка з яблуками - рецепт теж простий і смачний. Цей пиріг - один із найулюбленіших і ідеальний як до Яблучного Спасу, так і просто до вечірнього чаювання.
Вам знадобляться:
- 5 яблук;
- 3 яйця;
- 1 склянка + 1 ст. л. цукру (всього - 200 г) + 1 пакетик (10 г) ванільного цукру;
- щіпка солі;
- 1 склянка + 2 ст. л. борошна (всього - 160 г);
- 0,5 ч. л. розпушувача.
Яйця збити з сіллю, додати цукор і ванільний цукор та ще раз збити, щоб маса стала пишною. Борошно з'єднати з розпушувачем, додати в яєчну масу, перемішати. Яблука нарізати тонкими часточками.
Форму змастити олією, присипати борошном (можна використовувати пергамент). Викласти на дно форми яблука, зверху залити тістом. Випікати за температури 180°C близько 40 хвилин.
Штрудель з яблуками
Штрудель - це австрійсько-німецька випічка. Такий пиріг готується з прісного еластичного і тонкого тіста у вигляді рулету. Начинка може бути різною - вишневою, грушевою, але на Яблучний Спас вона, звісно, яблучна.
Вам знадобляться (для тіста):
- 2 склянки + 2 ст. л. з гіркою борошна (всього 300 г);
- 1 яйце;
- 2 ст. л. олії;
- близько 1/2 склянки (100 мл) теплої води;
- сіль на кінчику ножа.
Начинка:
- 1 кг яблук (кисло-солодких);
- 2 ст. л. (40 г) цукру;
- 100 г родзинок;
- 80 г волоських горіхів;
- 1 ч. л. кориці;
- 2 ст. л. соку лимона;
- сухарі панірувальні.
Змішати борошно з сіллю, додати яйце, олію, воду. Замісити тісто, щоб вийшла гладка й еластична маса. Загорнути в плівку і залишити на півгодини за кімнатної температури. Яблука нарізати тонкими скибочками, змішати з цукром, корицею, горіхами (подрібненими) і родзинками.
Розкачати тісто в прямокутник і акуратно розтягнути його, щоб стало буквально як папір. Змастити маслом і посипати зверху шаром обсмажених сухарів, потім викласти начинку, залишаючи краї вільними. Акуратно згорнути рулет, краї защипнути. Викласти на деко з пергаментом, зверху штрудель змастити розтопленим маслом. Випікати за 190-200°C близько 30-40 хвилин - поки не з'явиться золотиста скоринка.