Щоб зберігати правильно продукти, варто знати деякі нюанси / колаж з фото ua.depositphotos.com та УНІАН (Сергій Чузавков)

Люди часто вчаться методом спроб і помилок, але іноді краще все ж просто перейняти чужий досвід, наприклад, якщо йдеться про те, які продукти не можна заморожувати, - так можна заощадити і купу часу, і гроші.

У процесі заморозки в продуктах волога перетворюється в кристали, і через це руйнуються стінки клітин. Наслідки можна побачити наочно після того, як деякі продукти розморозити - замість чудово збережених можна отримати щось схоже на пюре.

УНІАН вирішив зібрати ТОП-20 продуктів і страв, які точно не варто відправляти в морозильну камеру. Ми вирішили розбити продукти на різні категорії - овочі, фрукти, зелень і готова їжа.

Відео дня

Яку готову їжу не можна заморожувати

Іноді здається досить доцільним приготувати багато якоїсь їжі і заморозити, щоб в завантажений справами день просто дістати її і не морочитися щодо того, що ж буде на сніданок, обід чи вечерю. Але це працює не завжди. Виявилося, що не можна заморожувати в морозилці з продуктів "молочку", наприклад:

  • йогурт (розшаровується, стає несмачним);
  • сметана (виділяється сироватка);
  • майонез (розшарується, перестає бути густим);
  • молоко (втрачає смак і може почати розпадатися);
  • м'які сорти сиру (втрачають свої смакові якості).

Наприклад, якщо покласти в холодильник бринзу, а потім розморозити, то замість звичного продукту можна отримати прісні грудочки.

Що не можна зберігати в морозилці з готових страв:

  • макарони (втрачають і смак, і зовнішній вигляд);
  • желе і страви, в яких є желатин, наприклад, холодець чи заливне;
  • сухарики (перестануть бути хрусткими);
  • страви з майонезом, йогуртом, сметаною, бринзою чи м'якими сортами сиру;
  • молочні або сирні супи.

Якщо поставите в морозильник страви з желатином, то після розморожування можете отримати просто густу рідину.

Чому не можна повторно заморожувати рибу і м'ясо

Коли риба чи м'ясо вже розморозилися правильно (потрібно залишати їх під час розморожування в холодильнику), їх відразу ж варто приготувати. Краще не відкладати готування і не відправляти ці продукти знову в морозилку після розморожування, оскільки в них можуть розмножуватися різні бактерії, які здатні нашкодити людині.

Які овочі не можна заморожувати

Цілі овочі, які містять багато рідини, не потрібно морозити, оскільки після розморожування вони будуть зовсім не такими.

Що не можна заморожувати в морозилці з овочів:

  • цукіні (кабачки);
  • огірок;
  • помідор;
  • картопля;
  • баклажани.

Деякі господині радять дрібно нарізати водянисті овочі і після цього заморожувати, а додавати в страви без розморожування.

Які фрукти не можна заморожувати

З фруктами ситуація така ж, як і з овочами, - цілими не варто морозити великі і соковиті плоди:

  • яблуко;
  • диня;
  • кавун.

Якщо покладете яблуко в морозилку, то після розморожування можете отримати "пюрешку".

Яку зелень не можна заморожувати

Деяка зелень відправляється в заморозку за такої умови - її дрібно нарізають, акуратно розкладають, а потім без розморожування додають в страви під час приготування. Наприклад, так можна зробити з кропом чи петрушкою. Однак є і рослини, які категорично морозити не можна:

  • салат;
  • рукола.

Крім того, не варто класти в морозилку листя білокачанної капусти.

Раніше УНІАН писав, які фрукти і овочі не можна зберігати поруч.

Вас також можуть зацікавити новини: