Сочевиця - як варити бобові і скільки / depositphotos.com

З сочевиці виходять чудові супи, гарніри, салати й навіть котлети, але ці бобові у нас не дуже популярні. Знаєте, чому? Часто ми просто не знаємо, як правильно готувати сочевицю. Хоча насправді в цьому немає нічого складного. Як варити сочевицю різних кольорів - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми писали, як покращити смак рису, щоб не зіпсувати гарнір. 

Як варити сочевицю - 5 основних правил

Сочевиця буває різних видів: червона, жовта, зелена, коричнева і навіть чорна. Залежно від кольору її по-різному готують. Але є й загальні правила приготування цих бобових:

Відео дня
  • Перед варкою сочевицю потрібно добре промити під проточною водою.
  • Зелену і коричневу сочевицю перед приготуванням потрібно замочувати, жовту, червону і чорну - не потрібно.
  • Води має бути в два рази більше, ніж бобів. Тобто, на 1 склянку сочевиці - 2 склянки води.
  • Солити сочевицю потрібно в кінці варки - якщо посолити відразу, то готувати доведеться на 5-10 хвилин довше, й вона може вийти твердою. 
  • Варити сочевицю потрібно спочатку на середньому вогні, а після того, як вона закипить - на повільному.

Кришкою накривати сочевицю не потрібно, але треба знімати піну та час від часу помішувати - бобові можуть пригоріти і прилипнути до дна.

Як варити сочевицю в залежності від її кольору

Сочевиця різних кольорів готується різну кількість часу, а деякі види потрібно попередньо замочувати, що сочевиця не була жорсткою. 

Як варити зелену сочевицю та скільки

Зелена сочевиця добре зберігає форму, тому після приготування ви отримаєте ціленькі боби.

Замочіть зелену сочевицю в холодній воді на 1-2 години. Злийте рідину і промийте під проточною водою. Залийте чистою водою, дайте закипіти, а після варіть сочевицю приблизно 40 хвилин.

Зелену сочевицю використовують для гарнірів і в салатах.

Як варити коричневу сочевицю та скільки

Коричнева сочевиця розварюється трохи більше, ніж зелена.

Залийте боби холодною водою, залиште на 40-60 хвилин. Потім промийте під проточною водою, налийте чисту воду, доведіть до кипіння. Варіть близько 30 хвилин.

З коричневої сочевиці готують супи, рагу і запіканки.

Як варити червону і жовту сочевицю та скільки

Червону і жовту сочевицю не потрібно замочувати.

Промийте сочевицю, додайте воду, дайте закипіти. Після закипання готуйте бобові 10-15 хвилин.

Жовту і червону сочевицю використовують для приготування пюре, каш, супів-пюре.

Як варити чорну сочевицю і скільки

Чорна сочевиця не так популярна як інші види, але вона прекрасна тим, що швидко готується і добре зберігає форму. 

Чорну сочевицю теж не потрібно замочувати - промийте бобові, залийте водою і варіть приблизно 20 хвилин.

Чорну сочевицю добре використовувати в салатах або як гарнір.

Вас також можуть зацікавити новини: