Що труть на тертці-дізнавайтеся на УНІАН / фото ua.depositphotos.com

Під час приготування улюблених гарнірів і зажарок без терки не обійтися. Цей прилад є майже в кожній родині, та й коштує він копійки! Але - диво - не всі знають, як правильно використовувати тертку на кухні.

Раніше ми говорили про те, як заточити дрібну тертку і ніж м'ясорубки за 10 хвилин.

Для чого на тертці кожна сторона перше користування на кухні

Розберемось. У звичайній тертці є дві "шорсткі" сторони. Рухами знизу вгору - зверху вниз ми буквально стираємо овочі об ці грані.

Відео дня

У магазинах можна знайти і тертку шестигранну - для чого кожна сторона? Все для того ж - овочів і продуктів. Щоправда, не всі використовують отвори за  призначенням. Наприклад, на такій тертці можна натирати продукти слайдами, зірочками, великими скибками (типу картоплі фрі), хвилястими "чіпсами", також дозволяється шинкувати капусту.

Для чого ж найдрібніша терка? Для нарізки часнику, цибулі, картоплі. Дрібні грані перетворюють тверді овочі фактично у вологу кашку. Запитайте ж, а для чого на тертці колюча сторона? Це основа приладу, "серце" всього процесу. Ну справді, не натирати ж вам продукти на гладкій поверхні?

Пам'ятайте, нові терки - дуже гострі і можуть поранити ваші пальці.

Що можна натерти на тертці вибираємо зручні отвори

Не всі продукти можна терти на тертці. Наприклад, м'ясо ви таким чином не підготуєте, те ж і з маслом - воно просто "потоне" у пластинах. Щоб не зробити помилки і не зіпсувати страву, важливо знати, що труть на тертці:

  • Картопля. На відміну від інших продуктів картопля на тертці виходить дуже ніжною Терка обов'язкова, якщо ви, наприклад, задумали деруни: отриману масу ми використовуємо як "тісто", воно має вийти водянистим.
  • Цибуля. Цей інгредієнт можна терти як на пластині з маленькими отворами (тоді він перетворюється в кашку), так і на великих (повноцінна засмажка) - в залежності від тієї страви, яку ви готуєте.
  • Морква. У цьому випадку моркву радять терти на великій пластині - сік овочів зберігається всередині і під час готування насичує їм інші продукти.
  • Масло. Слід зазначити, що масло можна терти тільки в замороженому вигляді, як і плавлений сир.
  • Яйця варені. Для готування салатів яйця терти не варто (ні на великій, ні на маленькій пластині - тільки все зіпсуєте), а ось для декорування гарніру - можна, тільки на великих отворах.
  • Капуста. Капусту теж можна підготувати до страви на тертці - використовуйте насадку скибками.
  • Риба. За допомогою терки можна чистити рибу (під краном, звісно) - використовуйте для цього найбільш колючу сторону.

Під час терки продуктів завжди враховуйте спеціальні насадки, які допоможуть вам правильно порізати інгредієнти.

Рекомендації, як працювати з теркою

Хоча терка є найпоширенішим приладом на багатьох кухнях, навіть досвідчені кухарі не завжди дотримуються цих правил:

  • Закріпіть тертку на робочій поверхні, змастіть її олією. Це допоможе вам уникнути травм руки і не дозволить продуктам розсипатися.
  • Дуже повільно (якщо ситуація вас не підганяє) і обережно натирайте овочі або м'ясо, щоб у мисці з продуктами раптом не з'явився ваш палець.
  • Тертку бажано промивати після кожного інгредієнта - в іншому випадку отримаєте м'ясо зі смаком сирої цибулі.
  • Якщо у вас терка ручна - натирайте овочі просто над посудом - це полегшить вам прибирання кухні після готування їжі.

І пам'ятайте - від вашої майстерності володіння теркою залежить якість всієї страви.

Вас також можуть зацікавити новини: