Приготувати соковиті і м'які котлети-мрія будь-якого кулінара / фото ua.depositphotos.com

Соковиті і смачні котлети показник справжньої кулінарної майстерності. Адже кожна господиня мріє навчитися готувати котлети так, щоб вони не розвалювалися при готуванні.

Для того, щоб надати котлетам соковитість і що можна додати в фарш, щоб він не розвалювався - існує кілька лайфхаків.

Якщо ви задавалися питанням як правильно зробити котлети з фаршу - ось вам правильний рецепт котлет:

Відео дня
  • М'ясо ( за смаком) - 1 кг;
  • Цибуля - 1 шт.
  • Хліб або батон - 200 г.
  • Молоко - 250 мл.
  • Вода - 200 мл.
  • Сіль, чорний мелений перець-за смаком.

Залийте хліб молоком і залиште на кілька хвилин, щоб він ввібрав молоко. Перемеліть м'ясо, цибулю і хліб на м'ясорубці. Додайте сіль і чорний мелений перець за смаком.

Добре перемішайте фарш до однорідності. Влийте частинами воду (може знадобитися трохи менше води). Відбийте фарш мінімум 10-15 разів.

Поставте фарш в холодильник мінімум на півгодини або годину, а краще на 3-4 години.

Сформуйте котлети, обваляйте їх у борошні або в панірувальних сухарях. Обсмажте з кожного боку по 5-7 хвилин.

Якщо ви не впевнені, що котлети приготувалися всередині, складіть їх в форму і поставте в духовку на 10 хв при температурі 180 градусів. Або складіть в каструлю, налийте трохи води і тушкуйте на плиті 10 хв.

При цьому, якщо ви роздумували над тим, що додати в фарш для котлет замість батона або хліба, то варто врахувати, що саме добавки у вигляді цибулі і хліба зроблять котлети соковитими. 

Крім того, для котлет найкраще брати філейну або лопаткову частину, але ніяк не задній окіст. І пам'ятайте, чим довше ви будете відбивати котлетний фарш, тим більш повітряними, а значить, і соковитими стануть котлетки. 

А для того, що котлети не розвалилися при смаженні перед тим, як укладати їх на сковороду, кожну котлету бажано вмочити в яєчний білок.

Деякі додають в котлетний фарш яйця, але їх не повинно бути занадто багато. На 1 кг м'яса вистачить 2-3 шт. Яйця не вважаються обов'язковим компонентом, тому що можуть надати готовим котлетам жорсткості. Якщо хочеться додати яйця, то найкраще вмішати в фарш тільки жовток.

Що буде якщо в котлети не покласти яйце - вони ризикують розвалитися при смаженні. Однак чим замінити яйце в котлетах, якщо під рукою його не виявилося? Можна покласти в фарш замість яєць розім'ятий варену картоплю (одному яйцю еквівалентні три столові ложки картопляної маси); пісний майонез (дві столові ложки); розварений круглозернистий рис (три-чотири столові ложки); тертий твердий сир (50 гр); запарені вівсяні пластівці (столова ложка з гіркою пластівців і три столові ложки окропу, час набухання - 10 хвилин). Саме один з цих інгредієнтів можна додати в котлети для клейкості.

Картопля, майонез, сир, пластівці можна додавати безпосередньо в прокручений фарш, рис краще пропустити через м'ясорубку разом з іншими інгредієнтами.

Важливо пам'ятати, що мало додати в фаршеву масу склеюючий компонент, його також потрібно ретельно вимішати і відбити.

Вас також можуть зацікавити новини: