
Голубці - це унікальна страва, яку люблять всі. Але давайте будемо чесні: береться за її приготування далеко не кожна господиня, оскільки багато хто стикаються з цілою низкою невдач.
Голубці часто розвалюються, капустяний лист рветься, начинка вивалюється, соус википає, а сама страва підгорає і прилипає до дна каструлі. На жаль, через такі неприємності проходять практично всі, хто вчиться працювати з цією стравою.
Сьогодні ми розкриємо секрети ідеальних голубців і навчимо вас згортати капустяний лист так, як це роблять професійні кухарі.
- Як загорнути голубці в капустяний лист - лайфхак від шеф-кухаря
- Як загортати маленькі голубці
- Як загорнути голубці в пекінську капусту
- Як закрутити голубці з виноградного листя
- Як зробити голубці з половини капусти
Як загорнути голубці в капустяний лист - лайфхак від шеф-кухаря
Для початку капусту необхідно злегка приварити. Для цього беремо качан, робимо глибокі надрізи ножем навколо качана і опускаємо капусту в каструлю з водою. Доводимо до кипіння на повільному вогні і обережно відокремлюємо верхні листки. Коли вони охолонуть, обов'язково видаляємо товсту частину і загортаємо в капусту начинку.
Кухарі переконані, що для того щоб у вас вийшли гарні голубці, в жодному разі не можна:
- згортати сиру капусту;
- класти в голубець занадто багато начинки;
- залишати на листку потовщення;
- натягувати лист, намагаючись накрити їм начинку;
- тушкувати голубці в посуді, в якому вони будуть вільно плавати, а не лежати щільними рядами;
- складати голубці в каструлю настільки щільно, що соус не зможе пройти на дно посуду. В цьому випадку страва підгорить.
Як бачите, нічого складного, головне - виконувати ці нехитрі правила і нічого не боятися.

Як загортати маленькі голубці
Маленькі голубці згортати набагато складніше, ніж великі, оскільки це більш ювелірна робота.
Перший варіант - загорнути начинку в лист, як в паперовий пакет. Якщо ви не знаєте, як загорнути голубці конусом, просто згадайте, як раніше з паперу робили пакетики для насіння.
Другий варіант - капусту можна скласти конвертиком - в цьому випадку лист згортається так, щоб з боків закрити начинку. Коли професійних кухарів запитують про те, як закрутити голубці конвертиком, їх відповідь проста: закриваємо фарш з усіх боків.
Третій варіант - згорнути трубочкою (страва буде відкритою з боків) або трикутником (зручний спосіб для маленьких голубців, оскільки в цьому випадку можна використовувати навіть найдрібніше листя).
Як загорнути голубці в пекінську капусту
Відрізаємо задню частину качана. На відміну від білокачанної капусти цей сорт не потрібно приварювати. Заливаємо листя окропом і залишаємо на 5-10 хвилин. Через 10 хвилин дістаємо капусту з води, зрізаємо потовщення і загортаємо в лист начинку.
Як закрутити голубці з виноградного листя
Голубці, загорнуті в виноградне листя, називаються долма. Для цієї страви потрібно зрізати на листках черешок і обережно загорнути начинку таким чином, щоб вона була повністю закрита. Краще використовувати солоне або приварене листя, оскільки воно більш м'яке і легше буде згортатися.

Як зробити голубці з половини капусти
У цьому випадку у вас є кілька варіантів. Найпростіший і зручний - ледачі голубці. Для цієї страви капуста дрібно шаткується і змішується з фаршем.
З маси формуємо котлетки, які обсмажуємо на олії, а потім тушкуємо в соусі, як звичайні голубці.
Також можна приготувати міні-голубці, не подрібнюючи качан, а згортаючи те листя, яке є в наявності. Спосіб досить трудомісткий, але якщо ледачий варіант не для вас - доведеться постаратися.
Раніше ми писали про те, як приготувати голубці з пекінської капусти.