Як зняти ручки газової плити і почистити їх / depositphotos.com

Можливо, на цій планеті і є люди, які люблять чистити плиту, але ми таких не знаємо. У власників варильних поверхонь з сенсорною панеллю справи йдуть краще - таку плиту досить акуратно витерти. Але коли мова заходить про чищення традиційних газових або електричних плит - з конфорками, решітками й поворотними ручками, то у домогосподарок відразу псується настрій. Однак приводу засмучуватися немає: УНІАН пропонує 7 легких і швидких способів, як почистити ручки біля плити народними засобами.

Раніше ми розповідали про те, як видалити нагар з решітки газової плити, наче його там не було.  

Як зняти ручки газової плити і почистити їх

Щоб зняти ручки у газової або електричної плити, спочатку потрібно визначити, знімні вони чи ні. Це може бути зазначено в інструкції до газової плити. Якщо інструкції немає, просто спробуйте злегка потягнути на себе ручки - знімні знімаються без особливих зусиль.

Відео дня

Як почистити ручки плити, якщо вони знімні

Помістіть зняті ручки від плити в розчин дуже гарячої води і соди (з розрахунку 2-3 ст. л. соди на 0,5 л води) і залиште на 15-20 хвилин. Потім помийте їх за допомогою старої зубної щітки.

Як почистити ручки біля плити, якщо вони незнімні - 7 способів

Господарським милом

Господарське мило містить луг, тому його використовують не тільки для прання, але і для видалення будь-яких забруднень з різних поверхонь.

Щоб почистити ручки плити, натріть 1/4 частину бруска господарського мила на дрібній тертці, залийте 0,5 склянки окропу, добре розмішайте. Змочіть в мильному розчині губку і з її допомогою витріть бруд і жир. Після протріть вологою, а потім сухою тканиною. 

Содою і перекисом 

Швидко очистити ручки біля плити можна, змішавши 2 ч. л. соди і невелику кількість 3%-ного перекису водню - має вийти консистенція густої кашки. Нанесіть цю масу за допомогою зубної щітки на ручки, а через 5-7 хвилин обережно очистіть цією ж щіткою і протріть вологою тканиною. 

Саліциловою кислотою

1%-на саліцилова кислота теж вельми ефективна. Змочіть в препараті ватний диск або ватну паличку і почистіть поворотні ручки. Після протріть сухою ганчіркою.

Вологими серветками

Вологі серветки з вмістом спирту допоможуть відмити ручки плити, якщо вони не сильно брудні. Протріть вологими серветками ручки і панель навколо. 

Нашатирно-анісовими краплями

Нанесіть на ватний диск або ватну паличку нашатирно-анісові краплі (їх можна купити в аптеці) і почистіть ручки плити. Якщо плита дуже брудна, залиште краплі на кілька хвилин, а потім потріть.

Порада: у крапель інтенсивний аромат, тому краще відкрити вікно.

"Бовтанка" 

Спирт, гліцерин, аміак і воду змішайте в рівних пропорціях (наприклад, по 1 ч. л. кожного). Змочіть стару зубну щітку в отриманій суміші і натріть нею ручки плити. Залиште на 5 хвилин і знову потріть зубною щіткою, щоб зняти накопичені бруд і жир. Потім протріть вологою ганчіркою.

Лимонним соком

У свіжому соці лимона є багато кислоти, яка може розчиняти жири. 

Вичавіть з лимона сік, змочіть в ньому стару зубну щітку і обробіть соком забруднені ручки і поверхню навколо. Якщо наліт не відстає - підключіть соду: вмочіть в неї щітку і знову протріть. Чергуйте лимонний сік і соду, поки не видалите весь бруд. Після протріть вологою, а потім сухою тканиною. 

Порада: якщо ручки плити не сильно брудні, їх можна обробити розчином лимонної кислоти (2 ч. л. на 1 склянку води). Залиште розчин на півгодини, а після змийте. 

Вас також можуть зацікавити новини: