REUTERS

Найкоротший день і найдовша ніч у році традиційно припадає на 21 або 22 грудня. Ще з часів первісних людей це астрологічне явище мало величезне символічне значення. 2018 рік особливий тим, що день зимового сонцестояння припадає на суботу, 22 грудня, співпадаючи з повним місяцем. Тому активність Сонця в цей день буде мінімальна, а ось його енергетика – дуже потужною. Езотерики попереджають, що енергія цього дня буде сильно тиснути на людей.

Пропонуємо розібратися, що таке зимове сонцестояння з астрономічної точки зору, яке історичне і культурне значення цього свята, а також, що можна і чого не потрібно робити в цей день. Крім цього, ми нагадаємо вам головні обряди і ритуали цього свята, а також головні прикмети, що передаються з покоління в покоління.

Зимове сонцестояння як астрономічне явище

Зимове сонцестояння, в першу чергу, це астрономічне явище, що відбувається, коли нахил осі обертання Землі у напрямку від Сонця приймає найбільше значення. Сезонне значення зимового сонцестояння полягає в тому, що від поступового подовження ночі і скорочення дня Земля йде "у зворотному напрямку". В залежності від зсуву календаря зимове сонцестояння відбувається 21 або 22 грудня в Північній півкулі і 20 або 21 червня в Південній півкулі.

Історичне і культурне значення зимового сонцестояння

Історики відзначають важливу роль зимового сонцестояння в житті первісної общини, оскільки люди не були впевнені в хорошій підготовці до зими і до можливості її пережити. В історії період з січня по квітень відомий як голодні місяці. Більша частина худоби в цей час забивалася, оскільки її нічим було годувати протягом зими. Саме тому час зимового сонцестояння був єдиним періодом року, коли найбільше споживалося свіжого м'яса. З тих пір зимовому сонцестоянню почали приділяти особливу увагу. Багато народів на основі зимового сонцестояння розробили циклічні календарі. Зимове і літнє сонцестояння, яке зустрічали боги, згадується і в грецькій міфології.

Читайте такожЯким знакам Зодіаку 2019 рік обіцяє велику удачу - прогноз астролога

Як святкували Зимове сонцестояння у світі

Стародавні римляни з 17 по 23 грудня шанували бога землеробства - Сатурна. У ці дні люди припиняли всі свої справи, а школярів відправляли на канікули.

Стародавні германці вважали, що саме в цей день відроджувався Король Дуба, який відігрівав замерзлу землю і давав життя насінню в ґрунті. На знак поваги люди розпалювали багаття, плели кошики з рослин і колосків пшениці.

Індійці називали день зимового сонцестояння Санкранти. В цей день вони запалювали багаття, полум'я яких нагадувало промені Сонця.

Китайці також вважали, що зимове сонцестояння дає початок новому циклу, тому в цей день вони відпочивали, ходили один до одного в гості, накривали великі столи і трапезували.

У Шотландії існувала традиція запускати палаюче колесо, що символізує сонцеворот. Шотландці змащували бочку зі смолою, підпалювали і пускали з гірки, що нагадувало вогняне світило.

Астрологи рекомендують утриматися від гулянь і відпочити / pixabay.com/Kaz

Що не можна робити в день зимового сонцестояння

У день зимового сонцестояння рекомендують утриматися від гучних гулянь, вживання спиртних напоїв, шкідливої і жирної їжі. Також астрологи рекомендують не скупитися, а також віддати всі свої борги до настання зимового сонцестояння.

Окреме місце у найкоротший день у році присвячене прибиранню будинку. Астрологи радять не перебувати в брудному житлі, інакше неприємності будуть переслідувати цілий рік. Від старих поламаних і непотрібних речей саме час позбутися. Те ж саме стосується і відносин з людьми, з якими спілкування не в радість.

Читайте такожРецепт святкового настрою: добірка найбільш атмосферних фільмів до Нового року та Різдва

Що можна робити в день зимового сонцестояння

Астрологи радять цей день для прийняття важливих рішень і обіцянок або для початку нової справи. Якщо ви шукаєте роботу – складіть резюме, хочете схуднути – підберіть меню на тиждень, яке буде відповідати вашим цілям. Також існує повір'я, згідно з яким загадане в зимове сонцестояння обов'язково здійсниться.

Крім того, в цей день радять нарядити ялинку, обираючи іграшки, які уособлюють ваші мрії. Не зашкодить вам і ворожіння. Особливо ефективні ворожіння в день зимового сонцестояння на любов. Рекомендується також зустріти і привітати сонце.

REUTERS

Обряди і ритуали в день зимового сонцестояння

Ритуал на виконання бажання:

Бажання загадують під час світанку. Необхідно встати обличчям до сходу і дивитися у тому напрямку, де піднімається Сонце. Подякуйте Сонцю за все хороше у вашому житті і попросіть допомоги у майбутньому році. Загадайте бажання, постарайтеся згадати якомога більше деталей. Потім уявіть, ніби бажання вже виповнилося, після чого налаштуйтеся на позитив. В це свято добре загадувати бажання, які передбачають оновлення життя, залучення чогось нового.

Читайте такожРада Церков оголосила наступний рік – Роком сім'ї

Ритуал на очищення:

Наповніть ванну теплою водою, додавши морську сіль. Розставте кілька свічок (непарна кількість), вимкнувши електричне освітлення. Підготуйте приємну музику для релаксації – наприклад, звуки природи або етнічну музику. Ляжте у ванну і уявіть, ніби ваше тіло важке, наповнене турботами року, що минає. Після цього уявіть, що вода і сіль забирають всі ваші проблеми. Спустіть воду, уявляючи, що разом з нею йде все погане.

Цікаві факти про день зимового сонцестояння

В цей день сонце нижче всього піднімається над горизонтом.

День зимового сонцестояння – це найкоротший день у році, який триває трохи більше 8 годин.

Починаючи з дня зимового сонцестояння і аж до 21 червня день поступово буде збільшуватися, а ніч зменшуватися.

У різні роки зимове сонцестояння може припадати на різні дні.

У період сонцестояння небесне світило майже не змінює схилення, візуально воно щодня як би зависає на одному місці – звідси і назва "сонцестояння".

Для багатьох народів день зимового сонцестояння – свято, що знаменує початок нового життя.

REUTERS

Зимове сонцестояння: прикмети

Дощ іде — до мокрої весни.

Сонце ясне, променисте — Новий рік морозний, похмуро і іній на деревах — під Новий рік буде хмарно, з відлигою.

Якщо зрізані вишневі гілочки зацвітуть до Різдва - буде багато ягід.

Тихий, безвітряний день — на хороший урожай плодових дерев.

Якщо на деревах лежить іній - в майбутньому сезоні варто чекати багато зерна.