День соборності відзначають з 1999 року / УНІАН

Україна цього року відзначає 100-річчя з Дня соборності. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року - 22 січня, в день проголошення Акту злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. УНІАН пропонує вам вибрати найкращі привітання з цим історичним українським святом.

День соборності в історії

Акт злуки Наддніпрянської України, яка вийшла з Російської імперії, та Західної України, яка вийшла з Австро-Угорської імперії, які возз'єдналися в єдиній Українській державі, був радше символічним знаком прагнення єдності, бо в керівництві країни спільності тоді не було. 22 січня 1919 року на Софійській площі було проголошено злуку УНР і ЗУНР.

В Україні День соборності почали святкувати рівно 20 років назад, згідно з указом президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року. Свято встановлювалось «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…». У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась 22 січня 1918 року - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Відео дня
УНІАН

Значення Акту злуки УНР і ЗУНР.

Акт злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням про становлення нації, а ідея соборності українських земель набула державного статусу. Об'єднання мало і практичний аспект, адже обидві держави потребували концентрації збройних сил та взаємної допомоги для захисту своїх територій.

Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого і демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Консолідація базувалася на таких принципах, як історичне самоусвідомлення спільності, ідеали свободи і незалежності, добровільне волевиявлення, опора на власні політичні і матеріальні ресурси.

УНІАН

Привітання з Днем соборності у віршах

Не треба нам сварок, незгоди, ганьби!

З’єднали країну ми навіки.

Не зможе ніщо наш союз розірвати.

Соборна країна! Ви чуєте?! Ні?!

Одна Україна! Єдиная мати!

І краще країни нам не знайти!

***

Нам сестричка нині розказала,

Що колись давно (я добре знаю) —

У зимовий ранок засіяло

Сонце волі у моєму Краю.

Вийшли люди на майдан Софії,

Де колись лунала княжа слава

Хтось сказав: "Сповнились ваші мрії!

Україна вільна вже Держава!"

Хтось сказав, і всі почули люди,

З Києва аж по самі Карпати:

"Україна є, була і буде!

Вже її нікому не здолати!"

Нам сестричка розказала нині,

І сама я це вже добре знаю:

Знов прийде чарівна ця хвилина

В Українському моєму Краю.

Як тоді, зійдуться ранком люди,

Пролунають знов слова палкії,

Запанує наша воля всюди

І заграє грімко дзвін Софії!

***

Я співаю про тебе, прекрасна країна,

Де хлібами духмяними вкриті поля,

І про шлях твій до волі, моя Україно,

Незалежна та славна слов’янська земля.

***

Велична і свята, моя ти Україно,

Лише тобі карать нас і судить

Нам берегти тебе, Соборну і єдину

І нам твою історію творить!

УНІАН

Привітання з Днем соборності у прозі

Шановні громадяни!

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято — День соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів - урочисте проголошено злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Ті події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаїті жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети — побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Сердечно бажаємо вам, шановні громадяни, міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє рідного краю та України!

***

Дорогі друзі, сьогодні День соборності України!

На моє глибоке переконання, ці славні сторінки вітчизняної історії, що є в першооснові цього свята, ще чекають належної оцінки та осмислення, як громадськістю, так і державними інституціями. І не завжди треба чекати високих постанов чи указів. Саме громадський рух, що завжди відзначався високою свідомістю і палким вболіванням за спільну справу, має ініціювати їх відзначення, долучаючи до пізнання славного минулого якнайширше коло співвітчизників.

Бажаю усім Вам міцного здоров’я, щастя, миру і плідної співпраці. Нехай все задумане на користь і благо нашої країни та її люду буде успішно реалізоване.

Зі святом вас, шановні!

***

Шановне друзі!

Сьогодні український народ відзначає величну дату своєї багатовікової історії — День Соборності, свято об’єднання українських земель в єдину самостійну державу.

Вітаю Вас зі святом і бажаю і надалі триматися разом! Будьмо!

УНІАН

Привітання з Днем соборності у смс

У єдності сила народу!

Боже, нам єдності дай.

З Днем Соборності України!

***

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі!

Шуми, Україно, як рідні ліси,

Як вітер в широкому полі.