Фрески у гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла (УГКЦ) у Львові / фото УНІАН

Свято Петра і Павла 2019 року настає 29 червня на згадку про святих апостолів, які прийняли мученицьку смерть від рук язичників за поширення знань про Ісуса Христа і за християнство в цілому в I столітті нашої ери.

Петра і Павла: історія свята

День пам'яті двох апостолів відомий з часів раннього християнства і відзначався у Римській імперії, як на Сході, так і на Заході.

Петро був свідком перших чудес Ісуса Христа, очевидцем Преображення та хресних страждань Христа - Павло, колишній спочатку гонителем християн, зустрівся вже з воскреслим Христом.

Відео дня

Згідно з церковним переказом, святі першоверховні апостоли Петро і Павло прийняли святе мучеництво в один день - 29 червня за юліанським календарем. Невідомо, апостоли померли в один і той же день або Павло був страчений через рік після смерті Петра.

День апостолів Петра і Павла завершує собою Петрів піст (сам свято не входить в число днів цього посту). Петрів піст завжди розпочинається в понеділок, рівно через тиждень після Трійці. Він вважається несуворими - віруючі в цей період відмовляються від прийому молочної і м'ясної їжі, проте їм можна їсти рибу.

Прикмети Петра і Павла

У народі цей день вважався повним розквітом природних сил, "верхівкою" літа, коли в силу вступають сорок спекотних днів. У Петрів день йдуть до церкви, ставлять свічки і моляться біля ікони апостолів, а після водять хороводи, гойдаються на гойдалках і, звичайно, ворожать.

Вважається, що в день Петра і Павла не можна працювати в полі, щоб не потривожити хлібні колосся, і врожай був гарним.

Якщо зозуля не кує за тиждень до Петрова дня - зима буде ранньою, якщо тиждень після - зима буде пізньою.

Читайте такожПетрів піст 2019: що можна і заборонено робити

Дощ у Петрів день - до хорошого врожаю жита.

"Петро і Павло день збавив" - так у народі примітили. З 12 липня починається помітне зменшення світлового дня.

З Петра день убуває, а спека прибуває.

З Петра і Павла вже починають падати листя. Про це є і прикмета: "Прийде Петрок - зірве листок".

Традиції Петра і Павла

Як вважають віруючі, свято Петра і Павла припадає на пік розквіту природи. У цей день прийнято влаштовувати «гулянки Петрівки», водити хороводи. До свята люди наводили лад у своїх будинках, робили вінки з польових квітів і одягали їх на церковну службу.

Рано вранці треба було піти в поле і зустріти там світанок. Вважалося, що в день святих Петра і Павла сонце особливе, воно переливається і грає всіма кольорами веселки.

В день пам'яті першоверховних апостолів не можна сваритися і лихословити. На свято Петра і Павла варто попросити вибачення і забути всі розбіжності з близькими людьми. День треба присвятити духовних справах, читання Біблії.

Під забороною - важка фізична праця. Не варто працювати на землі, виконувати будівельні роботи, проводити генеральне прибирання. Допускаються дрібні побутові турботи та невідкладні справи, такі як миття посуду, полив рослин.

Шити, в'язати, вишивати і займатися рукоділлям у свято Петра і Павла також не можна.

На Петра і Павла не укладають шлюби.