8 серпня відзначають Міжнародний день котів / фото УНІАН

Міжнародний день котів відзначається за ініціативою Міжнародного фонду благополуччя тварин з 2002 року

Котики  – найласкавіші і ніжні домашні тварини. Їхня грація, витонченість, плавність ходи захоплюють, кумедні витівки розчулюють і веселять. У світі мільйони кішок. Деякі дістаються господарям безкоштовно, інші – за символічну плату, а деякі – коштують великих грошей.

У міжнародний день котів розповідаємо вам про найвідоміших у світі котів:

Кіт Ларрі / фото REUTERS

Ларрі з Даунінг-стріт

Кіт Ларрі - найвідоміший кіт Великобританії - займає офіційну посаду головного мишолова в резиденції уряду Британії. Цій посаді вже кілька сотень років. Знаменитий кіт «пережив» як мінімум двох прем'єр-міністрів королівства: Девіда Кемерона і Терезу Мей. Тепер на черзі новий прем'єр - Борис Джонсон.

Саме завдяки Девіду Кемерону резиденція Даунінг-стріт, 10, стала домом для Ларрі в 2011 році. Коту тоді було чотири роки, і він жив у притулку для собак і кішок в лондонському районі Баттерсі, звідки його і привіз прем'єр. До притулку, будучи бродячим котом, Ларрі чудово вивчився ловлі мишей.

У 2016 році в інтерв'ю Sunday Times екс-прем'єр Тереза Мей сказала, що їй дуже приємно бачити Ларрі, але дала зрозуміти, що їй більше подобаються собаки, тому що вони в неї були в дитинстві.

Вона зазначила, що в резиденції номер 10 є місця, де Ларрі відчуває себе господарем, наприклад, деякі крісла він вважає своїми і регулярно в них розташовується. Але робоче місце Мей кота не привабило.

Варто зазначити, що Ларрі не з тих, хто терпить суперників. В часи адміністрації Девіда Кемерона у нього були сутички з кішкою міністра фінансів Джорджа Осборна на ім'я Фрея.

Раніше УНІАН писав, що після призначення прем'єр-міністром Великобританії Борис Джонсон першим ділом запитав членів своєї адміністрації, чи не варто йому завести собаку. Якщо у нового глави британського уряду дійсно такі наміри, то у кота Ларрі можуть бути проблеми.

Кузя і Муріс

У Ризі змінюється мер - мерію покинув Ніл Ушаков, відсторонений від посади у квітні на тлі звинувачень у корупції, а тепер один з вірогідних наступників Ушакова заявив, що виселить з будівлі заведених попередником приютських котів Кузю і Муріса.

Кузя і Муріс часто з'являлися у мерських соцмережах і сподобалися рижанам, а після відставки Ушакова залишилися в міській Думі. 17 червня Муріс у своєрідній позі потрапив в кадр інтерв'ю мера Дайніса Турлайса, який ненадовго змінив Ушакова. 20 червня Турлайс втратив посаду мера за підсумками голосування про довіру.

Виконуючий обов'язки мера Олег Буров, якого називають найбільш вірогідним наступником Турлайса, 31 липня заявив, що в разі своєї перемоги вижене котів з Думи.

Кузя і Муріс в Ризькій думі  / фото Нора Кревнева/Facebook

Кіт Хенк

Участь тварин у політичних виборах - давня традиція. Тільки в XX столітті в різних країнах у виборах брали участь коза, носоріг, шимпанзе, такса, рак, безліч котів і собак та інші звірі.

Серед них - кіт Хенк, який балотувався в сенат США від штату Вірджинія. В його офіційній біографії, витриманої в традиційному жанрі історії неймовірного успіху, говорилося, що Хенка підібрали на вулиці і спочатку хотіли приспати, але вчасно взяли в сім'ю. З того часу кіт з відзнакою закінчив школу (але не університет) і заснував кілька успішних компаній.

Передвиборна кампанія Хенка була не надто насиченою - судячи з її сайту, у кількох містечках за кота збиралися люди, але сам він до них не приїжджав.

Більшу частину дня голосування Хенк проспав і за деякими оцінками прийшов у своєму штаті третім, поступившись двом колишнім губернаторам штату.

У 2014 році Хенк помер, про що оголосили на його сторінці в "Фейсбуці".

Джеймс, кіт Ассанжа

Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж сім років прожив в посольстві Еквадору в Лондоні. Останні два роки він жив з котом Джеймсом, який за цей час став справжньою знаменитістю.

11 квітня, коли засновник сайту WikiLeaks був арештований в Лондоні за запитом американської влади, багато хто був стурбований долею його вихованця. В посольстві Еквадору говорили, що кіт давно його покинув, але куди він подівся, уточнити не змогли.

Через кілька тижнів після арешту Ассанжа відео з участю Джеймса з'явилося в записі WikiLeaks. Правда, з нього так і не стало ясно, куди кота відправили з еквадорського посольства. Зате сам Джеймс виглядав задоволеним і ситим.

Появу кота супроводили наступним коментарем: "Ми можемо підтвердити, що кіт Ассанжа в безпеці. Ассанж в середині жовтня попросив своїх адвокатів врятувати кота від загроз посольства. Вони возз'єднаються на волі. #Свободуассанжу #Ніекстрадиції".

Grumpy Cat - сердитий кіт

Напевно найвідоміший кіт в інтернеті - Grumpy Cat (сердитий кіт), став знаменитістю завдяки своїй незвичайній зовнішності. За словами господині - у кота такий зовнішній вигляд через вроджену карликовість і неправильний прикус. До речі, мало хто знає, але насправді справжнє ім'я кота - Tardar Sauce (соус Тардар).

У 2013 році Grumpy Сat отримав нагороду "Мем" на щорічній інтернет-премії Webby Awards. Господиня кішки навіть кинула роботу в кафе і найняла для своєї улюблениці персонального менеджера.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня 2019 роки від інфекції сечовивідних шляхів кіт Grumpy Cat помер.

Some days are grumpier than others...

Допис, поширений Grumpy Cat (@realgrumpycat)

Кіт Апельмон / фото facebook.com/tala.didenko

Апельмон

Головний "синоптик" України - кіт Апельмон - зірка інтернету, вихованець і улюбленець синоптика Наталки Діденко. Цей кіт безпомилково відчуває найменші коливання вітру і температури. Кіт, без якого просто неможливо уявити прогноз погоди.