14 травня - День ввічливості в США / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 14 травня 2021

Цього дня у світі відзначається День народження вазеліну.

У США - День Ділана Томаса, День ввічливості, День печива з пахтою, День «підземної» Америки, День «Танцюй як курча», у Британії - День «сонцезахисних окулярів», День роботи з дому, в Канаді - Фестиваль тюльпанів, у Грузії - День пам'яті благовірної Тамари, в Індії - Свято успішних починань «Акшая Трітія», Парашурама Джаянті, в Ізраїлі - День проголошення Декларації про незалежність, у Чилі - День інженера, в Таїланді - День охорони азіатських буйволів, у Парагваї - День незалежності, в Ліберії - День об'єднання. 

Пам'ятні дати 14 травня, річниці та події

У 1607 році англійці заснували своє перше поселення в Америці - Джеймстаун.

Відео дня

Читайте такожСвяткові вихідні у червні 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціУ 1796 році англійський хірург Едвард Дженнер зробив успішне щеплення від віспи восьмирічному Джеймсу Фіппсу.

У 1878 році назву «вазелін» було запатентовано як торгову марку. Цей засіб винайшов англієць Роберт Чезбро, який емігрував до Америки. У цьому йому «допомогли» нафтовики. Коли в 1859 році почався нафтовий бум, Чезбро зацікавився липким нафтопродуктом – парафіноподібною масою, яка під час нафтовидобутку налипала до бурильних установок і забивала насоси. Він зауважив, що робітники постійно використовують цю масу при опіках і порізах як засіб, що успішно загоює рани. Вчений став експериментувати з масою і зумів виділити з неї корисні інгредієнти. Отриману речовину назвав «нафтовим желе», яке запустив у виробництво з 1870 року. Популярності нові ліки не мали саме через назву. Тоді вчений придумав іншу - вазелін. Це похідне від двох слів: німецького «wasser» – вода і грецького «elaion» – оливкова олія. Так і з'явився всесвітньо відомий косметичний і лікувальний засіб. До речі, винахідник вазеліну прожив 96 років.

У 1900 році в Парижі відкрилися II Олімпійські ігри сучасності. Вони тривали з 14 травня по 28 жовтня - майже 5 місяців – адже були прив'язані до першої міжнародної виставки, тобто були свого роду її розважальною частиною. 

14 травня 1948 року було проголошено державу Ізраїль / фото ua.depositphotos.com

У 1906 році відкрився рух поїздів у Симплонському тунелі (Альпи). Він з'єднує Швейцарію та Італію на висоті 700 м, його довжина - 19,8 км.

У 1908 році американський авіаконструктор і пілот Вілбур Райт взяв на борт першого в світі пасажира аероплана - Чарльза У. Фернаса і здійснив політ на 600 метрів, що тривав 28,6 секунди.

У 1914 році відбувся перший політ поплавкового варіанту літака «Ілля Муромець» авіаконструктора Ігоря Сікорського.

У 1924 році англійська палата лордів розпочала обговорення пропозиції запровадити в країні іспити для отримання водійських прав.

14 травня 1948 року було проголошено державу Ізраїль. Цьому передувало прийняття Генасамблеєю ООН резолюції 29 листопада 1947 року більшістю голосів – 33 за, 13 проти – про розподіл Палестини на дві держави. А ось саме 14 травня 1948 року Давид Бен-Гуріон - перший прем'єр-міністр Ізраїлю (в 1948-1953 і 1955-1963 роках), міністр оборони в перших десяти урядах Ізраїлю, міністр транспорту в третьому уряді Ізраїлю) на засіданні в Тель-Авівському музеї зачитав Декларацію незалежності нової держави, що отримала офіційну назву – Медінат Ісраель (держава Ізраїль). Наступного року кнесет - парламент Ізраїлю ухвалив закон про національне свято в 5-й день місяця іяра, що отримало назву Йом ха-Ацмаут – День Незалежності.

У 1975 році київське «Динамо» вперше завоювало футбольний Кубок Кубків.

Яке сьогодні церковне свято

Читайте такожДень батька 2021: якого числа відзначають, історія та особливості свята
Православна церква 14 травня вшановує пам'ять пророка Єремія. У народі день назвали Єремій Запрягальник, Гулений день. 

Що сьогодні не можна робити 

Не можна нічого давати в борг, байдикувати та лихословити.  

Прикмети на 14 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- день похмурий і холодний - зима буде морозною; 

- ввечері багато роси - до гарної погоди на наступний день; 

- мурахи метушаться в мурашнику - до непогожої погоди. 

Вас також може зацікавити: