В Україні сьогодні відзначається День сала / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 27 серпня 2020

Цього дня світ відзначає Свято хмар, що пролітають, і День стрічок.

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

В Україні - День сала, у США - День запеченого крему, День нафти, День любителів бананів, День «Просто так», у Британії - День бургера, в Молдові - День Незалежності, у Гвінеї - День жіночого повстання.

Відео дня

Пам'ятні дати 27 серпня, річниці та події

У 1783 році над Парижем був здійснений перший політ шарльєра - аеростата, наповненого «летючим газом». Запустив повітряну кулю, наповнену воднем, французький фізик-винахідник Жак Шарль, майбутній президент Французької академії. Щоправда, цей експеримент пройшов через два з половиною місяці після запуску повітряної кулі братів Монгольф'є. Шарль до останнього дня свого життя оскаржував у братів першість в повітроплаванні. 

У 1855 році в Лондоні була продемонстрована похідна кухня, на якій їжу для батальйону приготували, використовуючи 21 кг дров замість звичайних 800 кг. 

У 1859 році полковник Едвін Дрейк поблизу американського міста Тайтатствілла, штат Пенсільванія, пробурив першу нафтову свердловину. Ця дата вважається початком розвитку американської нафтової промисловості. 

У цей день вийшло у світ перше видання Книги рекордів Гіннесса / фото ua.depositphotos.com

У 1875 році французький хімік Лекок де Буабодран відкрив передбачений Менделєєвим елемент галій. 

У 1900 році в Англії відкрився рух перших міжміських автобусів. 

У 1908 році в Бельгії був створений футбольний клуб «Андерлехт». 

У 1912 році Едгар Райс Берроуз опублікував у журналі перше оповідання про пригоди Тарзана. 

У 1940 році в Нью-Йорку була продемонстрована перша кольорова електронна система, придатна для практичного застосування, автором якої був Угорський емігрант Пітер Карл Голдмарк. Роботи з удосконалення цього винаходу тривали до 1950 року, а в 1951 році американська радіомовна компанія СВЅ (Columbia Broadcasting System) відкрила кольорове телемовлення у Нью-Йорку, Бостоні та інших містах США. З 1953 року в США було розпочато кольорове телемовлення за системою NTSC, що стала стандартною у Канаді та інших країнах Західної півкулі, а також в Японії. У 1966 році була створена радянсько-Французька система кольорового телебачення SECAM, введена в експлуатацію з жовтня 1967 року. У 1962-1966 роках у ФРН була розроблена система кольорового телебачення PAL, впроваджена рік по тому також у Великобританії, Нідерландах та інших країнах Західної Європи, а також в Австралії. 

У 1946 році в США було випробувано автоматично катапультується крісло пілота. 

У 1955 році вийшло в світ перше видання Книги рекордів Гіннесса. Її історія почалася у 1951 році. На одній великосвітській англійській вечірці виникла жартівлива суперечка про те, яка з європейських пташок літає найшвидше: золота іржанка чи шотландська куріпка. Один з учасників цієї суперечки, сер Х'ю Бівер, повернувшись додому, раптом вирішив зібрати інформацію про різні нестандартні рекорди і видати про це книгу. Її вирішено було назвати «Гіннес», на честь стародавнього родового імені сімейства сера Х'ю. Для підготовки видання у Лондоні було створено особливе агентство, яке реєструвало різноманітні цікаві досягнення. Робота над книгою була доручена власникам одного з інформаційних агентств - братам Норрісу і Россу Макуіртерам. У процесі збору інформації були розглянуті численні факти про безліч рекордів і зібрані свідчення авторитетних експертів з приводу їхньої справжності. В результаті 27 серпня 1955 року перший тираж «Гіннесса» обсягом 198 сторінок побачив світ. Наступного року «Книга» очолила список британських бестселерів. Відтоді це довідкове видання щорічно фіксує відомості про видатні досягнення людей і тварин, унікальні явища та курйози. Наприклад, 27 серпня 1994 року гіннесівські експерти зафіксували рекордну дальність плювання вишневою кісточкою – 28,98 м, виконаного таким собі Хорстом Ортманном у німецькому Лангенталі. Сьогодні «Книга рекордів Гіннесса», що видається щорічно тиражем понад 80 мільйонів примірників 40-ма мовами, продається у більш ніж 100 країнах світу.

Яке сьогодні церковне свято

Сьогодні закінчується Успенський піст / фото pixabay.com

Православна церква 27 серпня вшановує пам'ять мученика, пророка Михея. У народі день назвали Михей Тиховей, Каменеклад. Цього дня закінчується Успенський піст і починався «осінній м'ясоїд», який був часом весіль. 27 серпня намагалися завершити всі справи у полі, по господарству, в будівництві. На Каменеклад стародавні зодчі відзначали професійне свято - до них у цей день ставилися особливо шанобливо, намагалися догоджати, пригощали найкращим. Все, що ви купите сьогодні, за повір'ям, принесе удачу. 

Що сьогодні не можна робити

27 серпня не можна працювати з тістом, підвищувати голос, кричати, напиватися та буянити.

Прикмети на 27 серпня    

Читайте такожСирно-яблучний пиріг: як приготувати неймовірний смаколик

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- журавлі відлітають у теплі краї – скоро мороз прийде;

- зоря червона – буде сильний вітер; 

- молодик – скоро погода зміниться, причому кардинально; 

- листя тополі вкрилися вологою – бути дощу.  

27 серпня іменини 

Іменини у Аркадія, Володимира, Олексія, Єви, Матвія, Феодосія, Федора, Михея, Василя, Євдокії, Олександри та Миколи.