29 квітня - Всесвітній день виконання дитячих бажань / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 29 квітня 2021

Цього дня в світі відзначаються Всесвітній день виконання дитячих бажань, Міжнародний день танцю, День народження застібки-блискавки, День «Ми стрибаємо по світу» або День паркуру, День вірусного відео.

В Україні - Всеукраїнський день футболу, в Британії - Фестиваль віскі, в Аргентині - День тварин, у Колумбії - День дерев, у США - День смажених креветок скампі, День троянди «Миру», в Данії - День народження принцеси Бенедикти, у Киргизстані - День міста Бішкек, в Японії - День сівби, у Малайзії - Нузул аль-Куран.

Пам'ятні дати 29 квітня, річниці та події

Читайте такожТравневі свята 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціУ 1770 році англійський капітан Джеймс Кук уперше висадився в Австралії.

Відео дня

У 1882 році в Берліні почала діяти перша у світі експериментальна лінія тролейбуса, побудована компанією Siemens & Halske, нині Siemens AG.

У 1884 році Оксфордський університет погодився на вступ до вишу жіночої статі.

У 1897 році англійський фізик Джозеф Томсон, виступаючи на засіданні Лондонського королівського товариства, оголосив про відкриття ним електрона. За це відкриття вчений у 1906 році був удостоєний Нобелівської премії з фізики. 

У 1909 році британський міністр фінансів Ллойд Джордж представив свій «народний бюджет». Для збільшення асигнувань на оборону та соціальне забезпечення передбачалося введення податків на землеволодіння і продаж землі, а також «надподатку» на високі доходи. 

У 1992 році Національна збірна України з футболу провела свій перший матч / фото REUTERS

У 1913 році шведський інженер-електрик Гідеон Сундбек, котрий емігрував до США,  отримав патент на винахід, відомий зараз як «застібка-блискавка». 

У 1933 році пройшов черговий фінал кубка Англії з футболу. «Евертон» виграв у «Манчестер Сіті» з рахунком 3:0. Знаменний він тим, що футболісти вперше вийшли на поле з номерами на футболках, причому у гравців «Евертона» номери були з 1-го по 11-й, а у «Манчестера» з 22-го (у воротаря) по 12-й.

У 1935 році на британських дорогах уперше з'явилися світловідбивні пристрої типу «котяче око», придумані за рік до цього винахідником із Йоркшира Персі Шо.

У 1978 році в Данії була скасована смертна кара.

У 1982 році населення Китаю перевищило мільярд осіб.

У 1986 році сталася пожежа в Центральній бібліотеці Лос-Анджелеса, за офіційними даними, постраждало 350 тисяч книг.

У 1991 році на Бангладеш обрушився циклон, загинуло 138 тисяч людей. 

У 1992 році Національна збірна України з футболу провела свій перший матч.

У 1993 році Єлизавета II оголосила, що Букінгемський палац буде вперше відкритий для туристів, а збір від продажу вхідних квитків піде на ремонт постраждалого від пожежі Віндзорського замку.

Яке сьогодні церковне свято

29 квітня – Великий (чистий) Четвер / фото ua.depositphotos.com

29 квітня - Великий (чистий) Четвер. Під час богослужінь у цей день згадують одну з найважливіших євангельських подій - Таємну вечерю, на якій Ісус Христос омив ноги своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові та смирення. Згідно з Євангелієм, на Таємній вечері Ісусом Христом був встановлений обряд євхаристії - Святого Причастя.

Православна церква 29 квітня також вшановує пам'ять мучениці Ірини (Аріни) та її двох сестер. У народі день назвали Ірина Розсадниця. 29 квітня вважався найкращим днем для роботи в саду та городі. 

Що сьогодні не можна робити 

Заборонялося поодинці ходити на річку. 

Прикмети на 29 квітня     

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- грім - до багатого врожаю;

- день сонячний - розсаду капусти можна висаджувати.

Вас також може зацікавити: